/

A délvidéki hideg hónapok áldozataira emlékeztek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megemlekezes_delvideki_verengzes_aldozataira08_gs

Újszegeden emlékeztek meg az 1944 őszi mészárlás áldozatairól. A plébános szerint nem lehet gonoszságra gonoszsággal válaszolni, mert akkor senki nem állítja meg a gyűlölet terjedését.

„A háborúnak mindenki áldozata, de vannak olyanok, akik el sem mentek a harcmezőkre, hanem otthonaikban haltak meg” – fogalmazott Thorday Attila, az Újszegedi Katolikus Plébánia plébánosa. A Kalkuttai Szent Teréz anya templomban szentmisét mutattak be a délvidéki magyar népirtás ártatlan áldozataiért.

72 évvel ezelőtt, 1944 őszén mintegy 20-25 ezer magyar civilt gyilkoltak meg Tito partizánjai a Bácskában. Az 1942-es hideg napok nyomán hideg hónapokként emlegetett időszakban az esetek többségében ítélet nélkül végeztek ki, majd temették jelöletlen tömegsírba az áldozatokat.

Párhuzamot vontak az Ószövetség írása szerint zsidóként a hitükért megkínzottak, kivégzettek és a magyarságukért meghalt délvidékiek között. Thorday Attila úgy gondolja, foglalkoznunk kell az élet és halál kérdésével, mert tudni akarjuk, hogy mi volt a régiekkel, illetve mi lesz majd velünk. Rámutatott, a gonoszságra nem válaszolhatunk hasonló tettel, mert az egy olyan dominóeffektust indít be, amely soha nem ér véget.

Jézus példája a követendő, aki szenvedései ellenére nem kívánt bosszút állni, sőt a kegyetlenkedőkért is közben járt. A Megváltó kétezer éve felidézte Mózes történetét azoknak, akik nem hittek a túlvilági létben. Isten Ábrahám, Jákob és Izsák istenének vallotta magát, „akik élnek”, tehát létezik örök élet. Testünk elfárad, elporlad, de a földi élet csak egy szakasza, ezt Isten mellett Platón is megerősítette, mert az ókori görög filozófus azt vallotta, hogy a lélek halhatatlan. A szentmise felajánlását a délvidéki áldozatokért mutatták be.

Default thumbnail
Előző sztori

Amerikai elnökválasztás: a német államfő szerint Donald Trump kiszámíthatatlan

Default thumbnail
Következő sztori

Kormánypártok: az embereknek joguk van tudni, hogy ki áll a Jobbik mögött

Legutóbbi hasonló cikkek