Közélet

700-900 ezer forintos tartozások – az IKV-t hibáztatják a Jókai utcai ház lakói

700-900 ezer forintos tartozások – az IKV-t hibáztatják a Jókai utcai ház lakói

2016. november 8., kedd
700-900 ezer forintos tartozások – az IKV-t hibáztatják a Jókai utcai ház lakói
jobbik_ikv_sajttaj003kf

Még mindig nem oldódott a Jókai utcai társasház elszámolási problémája. Kis jövedelmű nyugdíjasok, minimálbérből élő felnőttek is kaptak több százezer forint tartozásról számlát. Tóth Péter a pénzügyi bizottságnak és Botka Lászlónak is írt az ügyben. Az IKV elismeri, hogy komoly problémát jelent az érintett családoknak a kusza számlázás, de a helyzet kialakulásáért a Főgázt okolják.

„Két hete újból megérkeztek a brutálisan magas összegekről a számlák” –

Tóth Péter

, a Jobbik városatyája már nem először illeti kritikával az IKV-t a Jókai utca 7. szám alatti társasház miatt. A lakók panaszkodnak, egyiküknek 700 ezer forintos tartozása van, a másik 921 ezerről számol be – ezek 2011 májusa és 2016 májusa között keletkeztek, pedig befizették az évi 170 ezer forintos fűtési díjat. A meglepő, hogy mások még vissza is kaptak pénzt az alapdíjból. „Ezek nem reális összegek” - az előbbi bérlő állítja, az egyik évben havi 11 ezret, a másikban 100 ezret fizetett be a fűtésért (a hat hónapos szezonnal számolva), ekkora mértékben nem változhattak meg a fűtési szokásai egyik pillanatról a másikra. A 900 ezres tartozással bíró nyugdíjas nő szerint, ha időben megkapták volna az elszámolást, nem lett volna probléma, de így a minimálbérből, rokkantsági nyugdíjból élők nem tudnak fizetni – sem egy összegben, sem másfél évre szétbontott havi részletekben.

jobbik_sajttaj001kf

Schmitkó Eszter

lakó az IKV szakmai hibáját feltételezi, úgy érzi, számukra előnytelen volt a gázszerződés. A

legutóbbi egyeztetés

után beletekinthettek egyes dokumentumokba, amelyek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az IKV minden hónapban megkapta az elszámolást, mégsem számlázták tovább ezt az önkormányzati cégnél. Nem talál arra magyarázatot, hogy miért kellett az 54 négyzetméteres lakások fűtéséért évi 300 ezer forintot fizetni, mert a vitatott évek előtti és utáni időszakban belefértek a lakások az ismert összegkeretbe. Úgy érzi, a városi hatóságok érzéketlenek, csak az IKV-nak adnak igazat. Nem akarnak bíróságra menni, de ha szükséges, megteszik. Öttagú lakóbizottságot alakítottak, egyelőre ők próbálnak megegyezni peren kívül a céggel. „A nyár folyamán újból áttekintettük az ügyeket. A 2011-2012-es év számunkra a legproblémásabb továbbra is, ekkor 36 millió forintot számláztak ki az éves elszámolást követően” – fogalmazott Tóth Péter. A jobbikos politikus két lépést tett: a holnapi pénzügyi bizottságra egy indítvánnyal készül, szeretné, ha konszolidációs javaslata a közgyűlés elé kerülne. Kezdeményezi egy IKV-tól független szakértő bevonását. Úgy látja, a lakók hibáztak a legkisebb mértékben, mert arról, hogy elfelejtették leolvasni az órákat, nem tehetnek, viszont a számlákat fizették. Nem tartja helyes lépésnek, hogy öt év elteltével hárítják ezeket a költségeket a lakókra. Szerinte Kardos Kálmán, az IKV vezérigazgatója a városvezetést nem megfelelően tájékoztatta, s a lakók hibájaként állította be a problémákat. Emellett

Botka László

polgármesternek interpellációt nyújt be, s várja a városvezető válaszát.

jobbik_sajttaj002kf

IKV: A lakók érdekében kifogásoltuk a számlákat korábban

„Október hónapban küldtük ki a Jókai u. 7-9 társasház 2014.05-2015.04. és 2015.05-2016.05 időszakra vonatkozó fűtési költségelszámolását. Az elszámolás összességében nagyon kedvező, mert a befizetett előlegekhez képest az összes fogyasztás kevesebb lett és a lakossági fogyasztóknak 2015. évre több mint 2,6 millió Ft-ot 2016. évre több mint 2,3 millió Ft-ot fizet vissza a társasház. Ez az összeg vagy visszajár, vagy a korábbi tartozást csökkenti. Valóban előfordul olyan eset, hogy egy-egy fogyasztónak az előzőek ellenére fizetési kötelezettsége adódik, ami azért lehetséges, mert a költségmegosztók által mért mennyiségek differenciálják az elszámolást. A fűtési elszámolás csúszása valóban komoly nehézségeket okoz az érintett családoknak. Viszont az látni kell, hogy a 2010-2011 évi elszámolás kapcsán a lakás használók 4,5 milliós összeget kaptak vissza éppen a kritizált fűtési elszámolás okán, valamint a 2014-2016 ig terjedő időszak kedvező fűtési elszámolásán túl az IKV Zrt a bérlőit több mint 2,5 millió Ft-tal ellentételezte a közbeszerzési eljárással elveszített rezsicsökkentés miatt. Nem az IKV Zrt, hanem a társasház kapta meg az egyébként rossz számlákat, amelyeket mint házkezelő kifogásoltunk éppen a lakók érdekében. Versenyhivatalhoz, fogyasztóvédelemhez fordultunk a FŐGÁZ számlázási gyakorlata miatt. Ennek a vitának lett 2012-ben vége és ekkor állította ki a FŐGÁZ azokat a számlákat, melyeket már be tudtunk fogadni. Igaz 2010 és 2011-es fűtési időszakra. Ez okozta az elszámolás kuszaságát” – reagált

Török Gábor

, az IKV társasház üzletágának igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.