52 nap után visszakapcsolták a gázt a Széchenyi tér 8-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szechenyi8_001kfAkár dupla ennyi napig is tarthatott volna a gázvezetékek felújítása, ha a vizsgálatokhoz szükséges közel tucatnyi szervezet és a lakók nem működtek volna együtt – mondta Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója a Széchenyi tér 8. alatti társasház kapcsán. A gázszolgáltatás négy lakás kivételével újraindult, mert a gázóracsere még nem történt meg mindenhol.

Az IKV Zrt. a fűtési rendszeren szeptemberben végzett felülvizsgálata alatt derült ki, hogy a Széchenyi tér 8. szám alatti társasház gázvezetéke meghibásodott. A szolgáltató robbanásveszélyre hivatkozva úgy döntött, szivárgás miatt kizárja a házat a szolgáltatásból. Mindez szeptember 13-án történt, a lakók azóta kénytelenek voltak alternatív megoldást találni a főzésre, fűtésre, vízmelegítésre. Esetükről mi is írtunk.

A gázvezeték felújítása akár 110 napba is bele tellett volna, ha a vizsgálódó 11 szervezet és a lakosok nem kezelték volna rugalmasan a problémát – mondta Kardos Kálmán a csütörtöki sajtótájékoztatón. Így mindössze 52 nap alatt elhárították a hibát, közel az összes mérőórát visszaszerelték már a lakásokban. A fűtés november 4-én indult el újra azokban a lakásokban, ahol már megtörtént az óracsere. A vezérigazgatótól megtudtuk, négy magántulajdonban lévő lakásban még nem tudnak fűteni az óra hiánya miatt.

dav

Az óracseréket, illetve a gázvezeték felújításának költségét az IKV-s lakások esetében a cég állta, ez összesen 8 millió forintos költséget jelent. A magántulajdonú lakásokban – ezekből négy van – a tulajdonosokat terhelte az összeg, valamennyit azonban a társasház közös költségében elkülönített forrásból is a felújításra tudtak fordítani. Kardos Kálmán elmondta, a munkálatok költsége közel 18 millió forintba került, a későbbiekben továbbá szeretnék felújítani a tetőt és a függőfolyosót is. Ez várhatóan újabb 8 millió forintba kerül majd.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet, egyetlen IKV-s lakás sem veszített komfortfokozatából, bérlőiket pedig kedvezményben részesítik a bérleti díjból. Nincs arra szakember, aki jóslatokba bocsátkozna, mikor kellene kicserélni a gázvezetékeket az önkormányzati tulajdonú épületekben, így az ilyen felújítások nem tervezhetőek – mondta újságírói kérdésre Kardos. Hozzátette, a Széchenyi tér 8. társasházi gyűlésén felmerült már a csere, azonban addig, amíg a magántulajdonosokkal együtt mindenki hozzá nem járul a költségekhez, a szolgáltatók nem tudnak lépni.

Default thumbnail
Előző sztori

Újabb 27 magyar filmalkotást támogat a Médiatanács

Default thumbnail
Következő sztori

A migrációról és a klímaváltozásról is tárgyalt Áder János Canberrában

Legutóbbi hasonló cikkek