Változatos programok Csongrád megyében az Országos Könyvtári Napokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolcvan ingyenes rendezvény, változatos programok várják az érdeklődőket az Országos Könyvtári Napok alkalmából októberben Csongrád megyében – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szegedi Somogyi-könyvtár által szervezett programok célja bemutatni az intézmény sokszínű szolgáltatásait, melyek segítséget nyújtanak az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szórakozásához. A rendezvénnyel azokat is igyekeznek elérni, akik még nem rendszeres könyvtárlátogatók.

A programok nagyobbik részét a Somogyi-könyvtár központi épületében, a Dóm téren tartják, de az intézmény fiókkönyvtáraiban is rendeznek kiállításokat, koncerteket, író-olvasó találkozókat.

A rendezvények sorában az egyik első a Radnóti Miklós több mint hatszáz dedikációit összegyűjtő kötet szegedi bemutatója lesz. Az ajánlásokat felkutató irodalomtörténésszel, Bíró-Balogh Tamással Nyáry Krisztián beszélget október 3-án.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából Szegedi szikra címmel több alkalommal is előadást tartanak. Az érdeklődők ezeken megismerkedhetnek a forradalom szegedi előzményeivel és eseményeivel, valamint azok “virtuális lenyomatával” a világhálón.

Október 7-én Kukorelly Endre lesz a könyvtár vendége, a József Attila-díjas íróval, költővel Balog József újságíró beszélget.

Október 9-én rendezik a könyves vasárnapot, ekkor változatos programok mellett használt könyvek árusítása várja a látogatókat, akik közül a nem könyvtári tagok egy napijegy áráért fél évre beiratkozhatnak ekkor.

Október 17-én a százötven éve született Tömörkény Istvánra, az intézmény egykori igazgatójára emlékeznek, aki a Szeged környékén végzett gyűjtőmunkájával megalapozta a Somogyi-könyvtár és Városi Múzeum anyagát.

A fiókkönyvtárakban Schäffer Erzsébettel, Bátyi Zoltánnal, Bene Zoltánnal is találkozhat a közönség. A szabadkai Patak Márta A test mindent tud című könyve a bácskai vérengzések idejébe vezeti vissza az olvasót, a Hangoskönyvtárban Mucsi Gergő interaktív ütőhangszer-bemutatót tart. A zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör folyóirat idei ötödikszámában tematikus blokkot szentel Szegednek, fölvillantva néhány momentumot a Tisza-parti város irodalmi-kulturális életéből.

Előző sztori

Felújították a hódmezővásárhelyi művésztelepet és az alkotóházat

Következő sztori

Kvótareferendum: a választási felkészülésről adott összegzést az NVI