UNICEF: a szigorúbb gyermekvédelmi törvény önmagában nem hoz változást

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szigorúbb gyermekvédelmi törvény önmagában nem hoz majd változást, erre akkor lehet esély, ha sikerül a segítőszakma részére is segítséget allokálni – vélekedett az UNICEF Magyar Bizottságának gyermekjogi szakértője.

Gyurkó Szilvia erről a Fidesz által szerdán előterjesztett gyermekvédelmi törvény módosításáról szóló javaslattal kapcsolatban beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. A szakértő példaként említette, hogy 2015-ben Angliában szintén szigorították a gyermekvédelmi törvényt, azonban a büntetőjogi felelősség meghatározása mellett, a gyerekvédelmen belül volt egy nagyon komoly forrásmegerősítés. Ennek célja, hogy legyen elég családokkal foglalkozó szakember, ők kapjanak kellő felkészültséget ahhoz, hogyan úgy tudjanak a családok közelébe menni, hogy nincs szükség erőszakra, szigorításra és büntetésre – emelte ki a szakértő.

Magyarországon viszont az Állami Számvevőszék korábban jelezte, hogy a gyermekvédelmi törvény elfogadása óta soha nem álltak rendelkezésre azok az anyagi, tárgyi, személyi erőforrások, amelyek a végrehajtáshoz szükségesek lettek volna, pedig az 1997 óta létező gyermekvédelmi törvényben meghatározott, kétszintű magyar rendszer “Európa élvonalába repítette” az országot – mondta Gyurkó Szilvia.

Előző sztori

Labdarúgás: többet érdemelt volna a SZEOL a ZTE ellen + FOTÓK

Következő sztori

Lehűléssel kezdődik a november