Bulvár

Francia prostiügy szegedi szálakkal: újabb nők őrizetben (FRISSÍTVE)

Francia prostiügy szegedi szálakkal: újabb nők őrizetben (FRISSÍTVE)

2016. október 7., péntek
Francia prostiügy szegedi szálakkal: újabb nők őrizetben (FRISSÍTVE)
biro_birosag_jogasz_ugyved

Előzetes és házi őrizet: a két érintett nő a külföldön futtatott prostituáltakkal összefüggésben szerzett vagyon tisztára mosásában működött közre.

A Szegedi Járásbíróság pénteken nem jogerősen elrendelte

K. S. Zs.-né

gyanúsított előzetes letartóztatását, valamint

K. K.

gyanúsított házi őrizetét, akiket pénzmosás bűntettének megalapozott gyanúja miatt tegnap vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása, illetve házi őrizete 2016. november hó 7. napjáig tart. A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta K. S. Zs.-né és K. K. gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy egy prostitúcióval összefüggő bűnszervezet szökésben lévő fejének hozzátartozóiként, 1-1 nagy értékű szegedi ingatlan megvásárlásában működtek közre 2014. és 2015. években úgy, hogy egyébként semmilyen legális jövedelemmel nem rendelkeztek, emellett K. S. Zs.-né egy további ingatlant érintő fiktív adásvételi szerződés megkötésében is részt vett. A gyanú szerint a bűncselekmények tárgyát képező vagyoni eszközöket a Franciaországban prostituáltakat futtató bűnszervezet biztosította. A bíróság álláspontja szerint a kimagasló tárgyi súlyú (egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt megvalósítani látszó gyanúsítottak esetében megalapozottan lehet következtetni arra, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, valamint – a cselekmény szervezett bűnözéssel való kapcsolatára is figyelemmel - bizonyítási eszköz elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére vagy meghiúsítására törekednének, továbbá a bűnszervezetben elkövetett vagyon elleni bűncselekmény bűntette miatt büntetett előéletű K. S. Zs.-né gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélye is megállapítható. Erre tekintettel a bíróság K. S. Zs.-né gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését mindenképpen indokoltnak látta, míg a büntetlen előéletű, fiatal felnőtt K. K. gyanúsított esetében úgy ítélte meg, hogy a kényszerintézkedés célja házi őrizet elrendelésével is biztosítható. A bíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg K. S. Zs.-né gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be; a házi őrizetet elrendelő végzést az ügyész az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében megfellebbezte, míg K. K. gyanúsított és védője tudomásul vette, így egyik végzés sem emelkedett jogerőre.

Korábban írtuk:

Péntek reggeli közleménye szerint a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a bíróság felé, hogy rendelje el annak a két nőnek az előzetes letartóztatását, akik külföldön futtatott prostituáltakkal összefüggésben szerzett vagyon tisztára mosásában működtek közre. A gyanú szerint a két gyanúsított, akik egyébként a bűnszervezet szökésben levő fejének hozzátartozói, két nagy értékű szegedi ingatlan megvásárlásában működtek közre a 2014-ben és 2015-ben úgy, hogy egyébként semmilyen legális jövedelemmel nem rendelkeztek - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A gyanú szerint mindkét ingatlan megszerzéséhez a vagyoni eszközöket a Franciaországban prostituáltakat futtató bűnszervezet biztosította. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda mindkét gyanúsítottat pénzmosás bűntettével gyanúsította meg és vette őrizetbe. A Csongrád Megyei Főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, illetőleg az egyik terhelt vonatkozásában a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt az előzetes letartóztatás 30 napra történő elrendelésére. Az indítvány tárgyában a mai napon fog dönteni a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója. Mindezeken túlmenően az EUROJUST koordinálása mellett létrejött közös francia és magyar nyomozócsoport, amely egyrészt francia vizsgálóbírókat, ügyészeket és nyomozókat, másrészt magyar ügyészeket és magyar nyomozókat foglal magába, kezdeményezte, hogy további egy évvel meghosszabbításra kerüljön a nyomozócsoport működésére nyitva álló határidő, figyelemmel a bűnszervezet működésével összefüggésben felmerült további bűncselekményekre, illetőleg nyomozati cselekményekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.