Közélet

Újabb haladékot kapott az EU trösztellenes vádjaival kapcsolatos válaszadásra a Google

Újabb haladékot kapott az EU trösztellenes vádjaival kapcsolatos válaszadásra a Google

2016. október 3., hétfő
Újabb haladékot kapott az EU trösztellenes vádjaival kapcsolatos válaszadásra a Google

A Google anyavállalata, az Alphabet Inc. további haladékot kapott október 31-ig, hogy megcáfolja az Európai Bizottság uniós trösztellenes vádjait - írta közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

Az Európai Bizottság az eredeti, július 27-ig szóló határidőt a vállalat kérésére már negyedik alkalommal hosszabbította meg, eszerint a Google-nak október 31-ig kell választ adnia az Android mobil operációs rendszerrel, október 13-ig az online vásárlásokkal, október 26-ig az online keresésekkel kapcsolatos reklámokat érintő ügyeit illetően. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a vállalatnak azokra a vádakra kell válaszolnia, amelyek szerint az uniós trösztellenes szabályok megszegve visszaélt erőfölényével azáltal, hogy korlátozásokat vezetett be az Android rendszerű eszközök gyártóival és a mobilhálózatokat üzemeltetőkkel szemben, valamint blokkolja a versenytársak online keresés alkalmával felbukkanó reklámjait. Az áprilisban elfogadott határozat alapján az Európai Bizottság eljárást indított a cég anyavállalata, az Alphabet Inc. ellen is, amelyet a Google elleni eljárás 2015. áprilisi megindítását követően hoztak létre. Az EB akkori tájékoztatása szerint a cég stratégiája a mobileszközöknél azt szolgálta, hogy megerősítse erőfölényét az általános internetes keresőszolgáltatások piacán. Az Európában értékesített Android operációs rendszerrel működő eszközök többségén a Google böngészőjét előzetesen telepítik a készülékre, amely ez által az alapértelmezett vagy kizárólagos keresőszolgáltatássá válik. A kifogás szerint ez megakadályozza a konkurens keresőmotorokat abban, hogy konkurens mobil böngészők és operációs rendszerek révén a piacra juthassanak. A bizottság arról is tájékoztatott, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kijelenthető: a Google a kizárólagosságra vonatkozó feltétellel bizonyos gyártókat és mobilhálózat-üzemeltetőket pénzügyi előnyök biztosításával ösztönzött arra, hogy előzetesen kizárólag a Google Search böngészőt telepítsék eszközeikre. A bizottság szerint feltételezhető, hogy a Google magatartása - az uniós trösztellenes szabályokat megszegve - gátolja a fogyasztókat abban, hogy a mobilalkalmazások és mobilszolgáltatások szélesebb skálájából választhassanak, valamint útját állja a más piaci szereplők általi innovációnak. Sajtóinformációk szerint amennyiben a vállalatot az unió bűnösnek találja, a bírság mintegy 6,6 milliárd euró (1 euró mintegy 310 forint) lehet, amely a vállalat teljes éves forgalmának 10 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.