Tomka Béla: A diákok és az olvasók többet érdemelnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tomka Béla, az SZTE Bölcsészettudományi Kar professzora szerint a Youtube-on tengeri malacos videókat érdemes nézni, s nem politikaiakat, mert könnyen összeesküvés-elméletekkel találkozhatunk. Vagy éppen az az újságolvasó, aki egy tudósításra kattint rá, ahol a két egyetemi oktatóból az egyik erre építi előadása egy részét.

Az igazat megvallva véletlenül találkoztam a SZEGEDma.hu “Gausz: a migrációval Németországot akarják tönkretenni vs. Máté-Tóth: egy csoport mindig valamivel szemben mozgósítható” című írásával, mely a szegedi Bölcsészkaron tartott egyik vitáról tudósított. Érdeklődéssel olvastam a beszámolót, már csak azért is, mert több egyetemi kurzusom foglalkozik Németország történetével és jelenével.

A cikkben az egyik résztvevő jó néhány meglepő állítást tett. Ezek egy része magát minősíti: például az előadó szerint helyesebb lett volna, ha Gauck német elnök kézfogás helyett pofon vágja Obama amerikai elnököt találkozójuk során. A hallgatóság nagy részét taszítják az ilyen durvaságok, esetleg azt is vélhetjük, hogy az előadó maga sem gondolta teljesen komolyan, amit mondott. Mindennek ellenére az ehhez hasonló megfogalmazások hatása nem lebecsülendő, mivel hozzájárulnak a közbeszéd és így a közélet eldurvulásához. A történelmet ismerők tudhatják, hogy hová szokott vezetni a verbális agresszió terjedése, milyen kapcsolat van a nyelv és a tettek között, az erőszak nyelvének használata miként ösztönzi a fizikai erőszakot. Azokban a társadalmakban, ahol a kommunikáció eldurvul, nem tudják józanul megvitatni a közösség előtt álló lehetőségeket, s rossz döntéseket hoznak.

A vélemények mellett azonban tényként tálalt állítások is megjelennek a vitáról tudósító írásban, melyeknek tanulságos utánajárni. Az egyik leginkább figyelemfelkeltő állítás így hangzik: Michael Hayden, a CIA volt igazgatója azt jósolta, hogy 2020-ra Németország kormányozhatatlanná válik, s polgárháborúba sodródik.

Ilyesmit nyilvánvalóan csak az hisz el, aki a magyar közmédiából szerzi tudását. Érdeklődtem azonban Gausz Andrásnál, hogy honnan származik a Haydenre vonatkozó információja. Ő levelében egy videóhoz irányított, mely a Youtube-on található. Mint tudjuk, erre a videómegosztó helyre lényegében bárki bármit feltölthet, a hitelesség mindenféle ellenőrzése nélkül, mint ahogyan a világháló sok más helyén is tömegével jelennek meg manipulált vagy egyenesen hamisított tudósítások. A Youtube-ot én gyermekeimmel inkább cicás és tengerimalacos kisfilmek megtekintésére használom. Egyik ajánlatom:

…társadalomkutatóként azonban óvatosan alkalmazom. Mindenesetre a kérdéses, Hayden állítólagos kijelentését idéző videó a következő:

https://www.youtube.com/watch?v=RwKCJImtHyw

Ebben az egyébként szintén sokszorosan manipulált videóban sem jelölnek meg forrást, persze ott erre nem is nagyon van lehetőség a műfajból adódóan. Ezen a nyomon haladva tovább azt látjuk, hogy a Haydennek tulajdonított véleményt idézők vagy szintén sokadik kézből származó információra hivatkoznak, vagy egy közös forrásnak számító, online megjelent német cikkre.

Ez az írás is továbbirányít, s az alábbi forrást jelöli meg Hayden állítólagos kijelentésével kapcsolatban. Ez a hivatkozás azonban – fogalmazzunk finoman – félrevezet, mert a megadott cikkben egyetlen szó sincs németországi polgárháborúról, Németország neve még csak elő sem fordul benne.

A recept tehát egyszerű: jelölj meg forrásként egy létező személyt, ezzel keltsd a valóság látszatát, hivatkozz nehezen nyomon követhető anyagokra, s a hazugság sokak számára igazságnak tűnik. Vagyis mindebből kibontakozik az összeesküvés-elméletek megszokott rendje. A vitán résztvevő egyetemi hallgatók és az újságolvasók ennél többet érdemelnek. Mindannyian kárát látjuk, ha vitáinkat tények helyett ferdítésekre alapozzuk.

Tomka Béla

Előző sztori

Karolinás diákok forgattak filmet 1956-ról

Következő sztori

A Twentees-nek nem mindegy, milyen irányba megy az élet