Egyetem

Több ezer pedagógus továbbképzése valósulhat meg uniós támogatással

Több ezer pedagógus továbbképzése valósulhat meg uniós támogatással

2016. október 21., péntek
Több ezer pedagógus továbbképzése valósulhat meg uniós támogatással

Több ezer óvodapedagógus vehet részt a hátrányos helyzetű régiókból térítésmentes továbbképzésen egy uniós támogatással megvalósuló program keretében - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A kiemelt program 2016. február 1. és 2018. február 28. között valósul meg az Európai Unió támogatásával, 1,260 milliárd forint támogatási összegből a projektgazda Oktatási Hivatal (OH), valamint konzorciumi partnere a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet (CSINI), illetve jogutódja, a Családbarát Ország Közhasznú Nonprofit Kft. által. A projekt megvalósítása során 3000-4000 pedagógusnak kívánnak lehetőséget adni a képzésekbe történő bekapcsolódásra. Ez 220-250 képzési csoportot jelent, 120-140 képzési helyszínen, 70-80 településen. A projekt célcsoportjai elsődlegesen azon konvergencia régióban elhelyezkedő óvodák, ahol az ellátott hátrányos helyzetű gyermekek aránya a KSH statisztikai adatai alapján meghaladta a 15 százalékot, valamint azon családi napközik, ahol a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek aránya meghaladta a 15 százalékot, illetve magas a munkanélküliség. A projekt az intézményes nevelés szereplői közül az óvodákat fenntartó önkormányzatokat is bevonja a fejlesztésbe - jelezték. A program az óvodapedagógusok mellett tartalmazza önkormányzati köztisztviselők képzését és az érdekelt szereplők hálózatos együttműködésének támogatását. Mint írtrák: az önkormányzatoknál dolgozó, óvodai feladatellátásért felelős köztisztviselők számára 30 órás távoktatásos képzést fejlesztenek ki amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyilvántartásba vételét követően tudnak meghirdetni. A képzések célja, hogy az önkormányzat számára előírt kötelező óvodai feladatellátást támogassa, kiemelten a hátrányos helyzetű gyermekek óvodai felvételére, rendszeres óvodába járásának jogszerűségére és gyakorlatára. A sikeresen teljesített képzés beszámítható a közszolgálati életpályamodell továbbképzési kötelezettségének teljesítésébe. Terveink szerint legalább 1000 köztisztviselő számára lesz lehetőség a képzés elvégzésére. Az érdekelt szereplők hálózatos együttműködését a megyeszékhelyeken megrendezendő konferenciákkal, továbbá kisebb létszámú (mintegy 40 fős) work shopokkal kívánják támogatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.