Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: Változó állandó, Cloud 9+, filmklub

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

mikrofon_zene_koncert

Változatos programokkal folytatódik az Őszi Kulturális Fesztivál, moziestet tart az SZTE EHÖK és a Grand Café, kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtárban, a JATE Klubban pedig a Cloud 9+ ad koncertet.

Egyetemi nyílt napot rendez a REÖK 10 órától. “Szegeden tanulsz és még nem jártál a REÖK-ben? Gólya vagy és most fedezed fel Szeged kulturális értékeit? A Regionális Összművészeti Központ kiállításokkal, hangversenyekkel, szobaszínházi előadásokkal és egyéb izgalmas programokkal várja a szegedi egyetemistákat egész évben. Aktuális kiállításainkra ezen a napon 50% kedvezménnyel várjuk az SZTE hallgatóit! Konkoly Gyula festőművész 16 éven felülieknek szóló tárlatán színpompás bikiniben ünneplik a kortárs festészet izgalmait a képek kicsattanó kedvű alanyai. A 60-as években induló magyar avantgarde művészet egyik legmeghatározóbb alakjának kiállítása kifejezetten a Reök-palota tereire lett adaptálva. A művész jól ismert strandos, tengerparti sorozatának bemutatása mellett láthatóak egészen friss művek is. Több mint hatvan nagyméretű, színpompás, eleven, látványos és mozgalmas alkotás várja az érdeklődőket a kiállítótermekben. A REÖK Átriumbában a Virtuális Kiállítás tekinthető meg, amely megnyitása óta hatalmas népszerűségnek örvend a látogatók körében. Elhoztuk Michelangelo Dávidját, itt van az egész Laokoón szoborcsoport és a kínai agyadhadsereg egy dezertőre is itt rejtőzik. Hogy mindezt hogyan varázsoljuk a Reök Palotába, gyertek el és nézzétek meg október 5-én, szerdán! Diákigazolvány felmutatásával kedvezményes, félárú jegyet válthattok a Konkoly Kiállításra. A Virtuális Kiállításunk továbbra is ingyenesen látogatható. A program az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül valósul meg.”

Pusztai Virág “Szövegre felelve” című kiállítását nyitja meg Varga Norbert 16:30-tól a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül. “A kiállítás Pusztai Virág könyvillusztrációiból és borítógrafikáiból nyújt válogatást. Az itt látható munkák szépirodalmi antológiák, verses- és novelláskötetek lapjain láttak napvilágot. Az illusztrálandó témák sokfélék, és a technikai megvalósítás is kötetenként eltérő: van közöttük grafitceruzás árnyalással kiegészített tusrajz, kollázs, fotóval kombinált grafika – a kiállítás anyaga mégis egységet mutat. A Somogyi-könyvtár és az Areión Kulturális Egyesület rendezvénye.”

Szemrevaló filmfesztivál várja a nézőket a Belvárosi Moziban csütörtökig új filmekkel Ausztriából, Németországból és Svájcból. Szerdán a “Négy királyok” és a 24 hét című filmet tekintheti meg a közönség Részletes program ITT.

Október 5-től egészen 17-éig lesz megtekinthető Ale Ildikó Változó állandó névre keresztelt kiállítása, a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában. „Műveim létrejöttét egy vonatutazás folyamatának vizuális jelenségei inspirálták. A belső és a külső tér egyidejű állandóságát és változását elemzem képeimen az idő, a mozgás és a fény vonatkozásában. Az ég talán sosem olyan kék, mint amilyennek láttatom az ablaküvegen át. A várakozásban létező ember mindig valaki mássá alakul, valamit elveszít önmagából, majd az út végeztével kilép szerepszerű személytelenségéből és visszatér saját állandóságába.” – idéz a művésztől a programajánló. A kiállítást Marton Árpád szinesztéta nyitja meg szerdán 17 órakor.

Nagy-György Judit egyetemi adjunktus lesz a Szabadegyetem következő előadója “A statisztika szükségessége és hibái” címen az SZTE Tanulmányi és Információs Központban (TIK) fog előadni 18 órától.

Németh Gábor “Egy mormota nyara” és Zoltán Gábor “Orgia” című művei kapcsán tartanak kötetbemutató beszélgetést a Grand Caféban 19 órától. “A szerzőkkel Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője beszélget. A XII. kerületi nyilasok, hungaristák rémtetteit beszéli el Zoltán Gábor új regénye. Vérlázítóan brutális, sokkoló eszközökkel, olykor a pornográf politikai giccs határvidékén. És úgy véli, a magyar fasizmusnak még nincs vége: „a folytathatatlan folytatódik”. A második világháború végnapjaiban játszódó regény a nyilasok szemszögéből mutatja meg, milyen is az, amikor valaki(k) egy eszme nevében önként, kéjjel öl(nek), nem csak parancsra. Németh Gábor tíz éven át írta legújabb regényét, egy amszterdami villamosmegállóban ellesett kétperces jelenet utórezgéseként, ám a kötet az Európát megrázó tragikus események kapcsán most szomorú aktualitást kap. A történet elbeszélője „helyvadász”, aki egy Lord Byronról szóló vámpírfilmhez keres forgatási helyszíneket. Útja során az embereket szétválasztó idegenség számtalan jelével találkozik, a kulturális különbségekből fakadó konfliktusok megszállott gyűjtőjévé lesz. A történet végén közel kerül egy arab csavargóhoz, de közössé váló sorsuk egy tragikus félreértés következtében megpecsételődik… A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.”

A Cimbaliband koncertje várja a közönséget a Millenniumi Kávéházban 20 órától. “A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband „boszorkánykonyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, fűszerezve egy kis jazzel, latin zenével, balkáni ritmusokkal és egy sejtelmes női énekhanggal. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet-európai cimbalom rock’n’roll!” A zenekar tagjai: Szita Eszter (ének, vokál), Unger Balázs (cimbalom, ének, vokál), Boda Gellért (hegedű, kontra), Nagy Norbert (nagybőgő, basszusgitár), Horváth Dániel (dobok, cajon, derbuka, konga, kanna), Unger Gergő (gitár, ének, vokál).

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága mozi estre várja az egyetmistákat a Belvárosi Moziba 20.30-tól. Ezúttal a Bridget Jones babát vár című filmet tekinthetik meg az érdeklődők eredeti nyelven, magyar felirattal. Részletek és jelentkezés ITT.

A Cloud 9+ ad koncertet a JATE Klubban 21 órától.

Olasz Filmklubot tart a Grand Café 21 órától a Budapesti Olasz Kultúrintézet támogatásával. Elsőként Matteo Pellegrini “Italian Movies” című filmét vetítik olasz nyelven. “Éjjeli műszakban emigránsok takarítóként dolgoznak egy filmstúdióban, ahol olasz szappanoperákat forgatnak. Egyszer nyitva találják az egyik szoba ajtaját, ahol a kamerákat és felvevő eszközöket tárolják. A hindu Dilipnek hirtelen hatalmas ötlete támad: megajándékozza barátját azzal, hogy filmre veszi esküvői ceremóniáját. Nem sokkal később az ötlet az éjszakai takarítóbrigád másodlagos jövedelemforrásává válik, és megváltoztatja életüket. Megannyi ceremónia után úgy döntenek, hogy az üres forgatószobákat éjszakánként valódi emberek igaz történeteinek megörökítéséhez használják. Szappanoperák nappal, valós történetek éjszaka… Egy kis csapat a hatalmas televíziós gépezetben. De vajon meddig tarthat ez a kísérlet?”

Folyamatos kiállítások, programok:

barbar03

Új régészeti kiállítással jelentkezik a szegedi Kass Galéria: a tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt a mai Szeged és Csongrád megye területén abban az időszakban, amikor a Vezúv kitörése elpusztította Pompejit. A rómaiak ekkoriban mindenkire barbárként tekintettek, aki nem volt római polgár. A barbárok közé tartoztak a szarmaták is, akik Szeged környékét lakták. Háborús időkben csatáztak a rómaiakkal, békeidőben azonban aktív kereskedelem folyt közöttük, s így sok Római Birodalomból származó tárgy maradt ránk Szeged környékén is. A kiállításon látható két „in situ” sír: a csontvázakat eredeti, feltáráskori helyzetükben mutatja be a tárlat. Emellett női sírokban megtalált csontfésű, tükör, festékes tégely, piperekészlet is látható a Kass Galériában, valamint olyan különleges nyakláncokat, karékeket is bemutatnak, melyek talizmánjai óvó-védő, bajelhárító vagy fájdaloműző szereppel is bírhattak. A barbár szarmata harcosokat félelmetes ellenségeknek tekintették a rómaiak: rettegtek mérgezett nyilaiktól, félelmetes fegyvereiktől és kinézetüktől. A Pompeji katasztrófájakor elhunyt római történetíró, idősebb Plinius arról is beszámolt, hogy a szarmata férfiak tetoválták testüket. A tárlaton a szarmaták fegyvereit is megismerhetik az érdeklődők. „Az Alföld barbárjai” című kiállítás december 31-ig látható a szegedi Kass Galériában.

Hieronymus Bosch (születési nevén: Jeroen Anthoniszoon van Aken) németalföldi festő halálának 500. évfordulójáról Szabó András festő- és grafikusművész munkáiból összeállított kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. „Van Aken mester ötszáz év távlatából is ránk köszön. A bűnös embert szimbolizáló fantasztikus figurái ott nyüzsögnek a képeken, talányos kompozíciókba megfestve, a moralizáló egyetemes tanítást hirdetve. Pompás műveit kutatva készültek a kamaratárlat inspirációs replikái.” (Szabó András). A tárlat október 3-ig tekinthető meg.

A filmzene történetéről nyílik kamarakiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A filmtörténeti albumokból, folyóiratokból és digitális dokumentumokból (CD, DVD) összeállított kamaratárlat szeptember 8-től október 5-ig látható. Az érdeklődők megismerhetik a filmeket kísérő zene fejlődését a némafilmek jeleneteihez ajánlott kottákat tartalmazó „dallamkönyvektől”, a lemezre rögzített filmzenén át, John Williams, Ennio Morricone és Philip Glass munkásságáig. „A filmzene egyidős magával a filmmel. Első megjelenési formája a kísérőzene volt, amely a vetítés során élőben szólalt meg. Eleinte improvizáltak az előadók, majd bevált kliséket alkalmaztak. A hangosfilmmel együtt már az önálló filmzene is megjelent: a filmzeneszerzés különleges területe a művészeteknek. A filmzene születését nemcsak az alkotó teremtő kreativitása határozza meg, hanem egy másik művészeti ág, a vizualitásra építő filmművészet igényei is” – olvashatjuk a kiállítás ajánlójában.

„Egy nemzet szíve lüktet…” címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójára emlékező kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár a szegedi Nyugi Kertben (Vitéz u. 28.). Az Ady téri TIK szomszédságában működő étterem, kávézó és sörkert az 1956-os emlékév alkalmából, november végéig tartó rendezvénysorozattal mutatja be az ötvenes évek világát, a forradalom szegedi eseményeit. A Somogyi-könyvtár szeptember 5-től november 30-ig megtekinthető korfestő kiállítása fényképek, plakátok, újságcikkek, karikatúrák révén idézi a Rákosi-korszak hétköznapjainak hangulatát, fölvillantva a korabeli divat, zene, sport képeit is.

Hazánk Nobel-díjas tudósairól megemlékező kamarakiállítást rendez a Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében. A könyvtár régi gyűjteményéből válogatott anyag a kimagasló teljesítményükért Nobel-díjjal kitüntetett magyar, ill. magyar származású személyiségek műveit, valamint a róluk szóló irodalmat mutatja be az érdeklődőknek. A Nobel-díjas tudósok arcképcsarnoka című kamarakiállítás október 26-ig tekinthető meg.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

nyomtatott_betu_mesterei011kf

A nyomtatott betű mesterei – Érdekességek a könyvnyomtatás és könyvillusztráció történetének évszázadaiból címmel rendezi idei nyári kiállítását a Somogyi-könyvtár. A Somogyi-könyvtár muzeális értékeit bemutató tárlat a szakmájukat mesterként és művészként végző, elkötelezett nyomdászok műveit és törekvéseit foglalja össze. Az ősnyomtatványok korától az 1940-es évekig nyúló válogatás az európai és magyar nyomdák kiadványai mellett az első állandó szegedi nyomdában készült műveket is felvonultatja. A kiállítás könyvillusztrációs technikákat bemutató része a fametszés fejlődését és kiemelkedő művészeit ismerteti meg az érdeklődőkkel. A Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből válogatott tárlaton megelevenednek a nyomdászat európai és hazai történetében úttörőnek számító nyomdászmesterek remekei, valamint a nyomdászat munkafolyamatai. A látogatók gyönyörködhetnek az illusztrált könyvek műalkotásnak számító metszeteiben is. A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. A tárlat fél éven keresztül, 2016 júniusától decemberéig tart nyitva és három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Betegségek helyett ipari forradalmat hoz az 5G

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rengeteg tévhít kapott szárnyra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Veszélyes gyerekjátékokat vontak vissza a boltokból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megbízhatóbb a hazai termék.

Tovább olvasom

Aktuál