/

Szegedi középiskolásokat várnak az 1956-os forradalmi játékra

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1956_megemlekezesKözépiskolások idézik fel az 1956-os forradalom eseményeit Szeged több pontján, többek között a Takaréktár utcában és a Rákóczi téren, ahol a kialakított ügyességi pontokon logikai feladatokat oldanak meg, barikádot építenek és szónokolnak.

Interaktív vetélkedőre, forradalmi játékra invitálja a szegedi fiatalokat a Heller Ödön Művelődési Ház és az önkormányzat október 23-án, a 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. Az egész napos programra olyan 30 fős csapatok jelentkezését várják, akik a város több pontján megidézik az októberi szabadságharc kirobbanását, s jelentős állomásainak történéseit. A rendezvény ezért kapta a “Szeged a szikra” címet – tudtuk meg Neparáczki Ferenctől, a művelődési ház vezetőjétől.

A vetélkedő október 19-én emlékesttel, Dinnyés József műsorával kezdődik a Szegedi Tudományegyetem Auditorium Maxiumum termében. Másnap kerül sor a városi játékra, mely során helyi és fővárosi történéseket idéznek fel a diákok: a Takaréktár utcában a halálos sebet kapott Schwartz Lajosra emlékezve 56 kérdésben kell helytállniuk a tanulóknak, míg a Novotel hotel környékén a budapesti Corvin köz barikádépítő eseményeit idézik meg.

szeged_a_szikra001kf

A fiatalok az 1950-es évek divatja szerinti ruhákban teljesítik a feladatokat, lyukas zászlós kitűzőt viselnek majd, a pontos szegedi állomásokról pedig térképet kapnak. Minden egyes ponton zsűri értékeli majd a teljesítményüket, lexikális tudásukról éppúgy tanúbizonyságot kell tenniük, mint ügyességükről. A Dóm téren például rigmusokat mondanak, szavalnak, a Somogyi-könyvtárban kérdéseket kell helyesen megválaszolniuk, az a csapat, melyik leggyorsabban fűrészeli el Sztálin csizmáját, ugyancsak pontokat szerez. A vetélkedő utolsó állomása a Rákóczi tér lesz, ahol Nagy Imre szobránál fognak szónokolni, 1956-os puzzlet kirakni és totót kitölteni. Az este a Heller Ödön Művelődési Házban zárul Varga Miklós koncertjével.

A művelődési ház vezetője felhívta a figyelmet, a középiskolások október 14-ig adhatják le jelentkezéseiket a művelődési ház, illetve a városháza honlapjáról letölthető dokumentumokon keresztül.

Pappné Zánthó Ritától, az önkormányzat Művelődési Osztályának munkatársától megtudtuk, a fiatalok nemzedékek körében vetélkedő mellett több kulturális és tudományos programot is szerveznek az októberi forradalom évfordulója alkalmából. A Sinkovits Imre-pályázat keretében egy olyan programfüzetet adtak ki, amely elsősorban az önkormányzat kulturális intézményeinek megemlékezéseit tartalmazza, mintegy 30 programban. Kiállítások, emlékhely-séták, emléktábla-avatások, megemlékezések és konferenciák kerültek a kiadványba, a Szegedi Tudományegyetem rendezvényeivel együtt. A térképes leporelló szintén újdonság, az ingyenes kiadvány Szeged huszonkét 1956-os emlékhelyét veszi górcső alá. Tetthelyre hívás címen, december 8-án konferenciát szerveznek a Nagy Imre Társaság Szegedi Szervezete közreműködésével, ahol az 1956-os viszonyokról hallgathatnak előadást az érdeklődők, megismerhetik a legújabb kutatási eredményeket.

Default thumbnail
Előző sztori

A YouTube legyőzte a rádiót

Következő sztori

Böjte Csaba Szegeden – Isten selejtet egészen biztosan nem teremt!

Legutóbbi hasonló cikkek