Szeged első szabad rádiója előtt emléktábla avatással tisztelegnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mav_szekhaz001kf

Hatvan évvel ezelőtt szólalt meg az első szabad szegedi rádió, mely a MÁV Zrt. Tisza Lajos körúti igazgatóságának épületéből sugárzott november hatodikáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi jelképének is tekinthető a Széchenyi Rádió Szeged, az ott dolgozók odaadó munkája előtt emléktábla avatással tiszteleg az Élhető Szegedért Egyesület csütörtökön.

A Kálvária-dombon 2013-ban avattak emléktáblát az első szabad szegedi rádió emlékére, amelyben az első mondat így hangzott 1956. október 26-án: „Itt a Széchényi Rádió Szeged beszél”. A MÁV Zrt. Területi Igazgatóságának épületéből sugárzó rádió 1956. november 6-áig működött, addig, amíg a szovjet katonák meg nem jelentek.

A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján emléktábla avatással tiszteleg a rádiósok – vitéz Pálházi Ernő, Molnár Tibor, Oláh József és Brendenburg Beatrix – munkája és áldozatvállalása előtt az Élhető Szegedért Egyesület. Péter Szilveszter egyesületi elnök portálunknak elmondta, 2009-es megalakulásuk óta a Kálvária téren és környékén élőkért tevékenykednek, az értékek megőrzéséért dolgoznak, és az 1956-os szegedi események kapcsán úgy látták a tagok, hogy van olyan momentuma a hat évtizede történteknek, amiről keveset tudnak a helybéliek is, ez pedig az ’56-os Széchenyi Rádió Szeged által felvállalt munka. „A rádiónak nagy szerepe volt a forradalom eseményeinek közhírré tételében, jártak ott színészek és Perbíró József is mondott beszédet. A dicsőséges tizenegy napnak a végére egy szovjet ágyú csöve tett pontot november 6-án, a négy rádiós pedig mentette az életét, mint sokan mások is” – részletezte Péter Szilveszter. Hozzátette, az emberek nagyon ki voltak éhezve az információkra akkoriban, a rádió mellett ültek sokan egész nap, tekergették, és ahol bejött valami adás, azt hallgatták, onnan informálódtak. Az egyesületi elnöke szerint a Széchenyi Rádió Szegedet azért hallgathatták sokan, mert a MÁV-nak – lévén szüksége volt rá – nagyteljesítményű adója volt, így valamivel a Kossuth alá hangolva a készüléket tisztán és messzire szóltak Szegedről a forradalmi hírek. Az adást készítők közül már csak vitéz Pálházi Ernő, az Élhető Szegedért Egyesület tagja van közöttünk.

A Péter Szilveszter által vezetett szervezet elhatározta, hogy a 60. évfordulóra elkészíttetik a rádió emléktábláját, annak kihelyezését a MÁV és a járási hivatal is elfogadta. A kulturális bizottság márciusban tárgyalta az ügyet, a civilek kezdeményezését Haág Zalán KDNP-s politikus karolta fel, mondván, hogy az egykor még Kassán is hallgatható adó táblába egyfajta emlékhelye lehetne a magyar sajtószabadság egy epizódjának. A szegedi kereszténydemokraták frakcióvezetője beadványában hangsúlyozta, csupán azt kérte az egyesület, hogy támogassa állásfoglalásával a bizottság kérelmüket, anyagi segítséget nem várnak az önkormányzatától. A napirendet végül egyhangúlag fogadta el a bizottság.

A Széchenyi Rádió Szeged tiszteletére állított emléktábla avatóünnepsége október 27-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a MÁV Zrt. Területi Igazgatósága Tisza Lajos körúti épülete előtt, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az ünnepségen felszólal Csipak Antal, a MÁV Zrt. osztályvezetője; Martonosi János, a Rádió88 képviseletében; vitéz Pálházi Ernő, a rádió egykori munkatársa; Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület elnöke és Haág Zalán, a KDNP helyi elnöke. Táblaavató beszédet Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond, majd az emléktáblát Kiss-Rigó László megyéspüspök szenteli meg.

Előző sztori

Sinka Zsolt őrületes ereje miatt került a Halálos iramban 8-ba

Következő sztori

Folytatódnak az Egészségnapok Tarjánban