Közélet

Stifán Sándor és Dusha Béla kapta a Csongrád Megye Építészetéért díjat

Stifán Sándor és Dusha Béla kapta a Csongrád Megye Építészetéért díjat

2016. október 6., csütörtök
Stifán Sándor és Dusha Béla kapta a Csongrád Megye Építészetéért díjat
epiteszkamara_dij011kf

Az országos elismerések mellett a szakmában egyre fontosabb szerepet töltenek be a lokális díjak is, a Csongrád Megyei Építész Kamara ezért alapította legújabb kitüntetését, a Csongrád Megye Építészetéért díjat - hangsúlyozta az átadón Schulcz Péter, a megyei építészkamara elnöke.

Az építészet világnapján, október 6-án rögtön két díjat is átadott a Csongrád Megyei Építész Kamara a nemrégiben alapított Csongrád Megye Építészetéért díjakból, mely elismerésre a kamara, a művészeti szövetség megyei szervezetei, a társkamarák és civil szervezetek terjeszthettek fel jelölteket egészen szeptember végéig. Az építészkamara célja, hogy az idén alapított díjjal olyan személyeket jutalmazzanak, akik a szakma megítélése szerint kiemelkedő színvonalú tevékenységet végeztek elsősorban urbanisztikai és építészeti, vagy ahhoz kapcsolódó társművészeti területen. Az elismeréssel plakett és oklevél jár a díjazottaknak, a legközelebbi ünnepélyes díjátadóra a tervek szerint legközelebb két év múlva kerül sor.

Schulcz Péter

, a Csongrád Megyei Építész Kamara elnöke köszöntőjében elmondta, a lokális díjak egyre inkább felértékelődnek az építész szakemberek számára, hiszen ez a művészeti ág is folyton reagál a világ változásaira. "Ahogy a kihívások nőnek, úgy nő az építészek szerepe az életminőség javításában" - hangsúlyozta. A Csongrád Megye Építészetéért díjat első alkalommal

Stifán Sándor

építész és

Dusha Béla

fotóművész vehették át. Stifán Sándor építészeti munkáinak többsége Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen valósult meg, az ő munkáját dicséri többek között Szeged gyalogos belvárosának kialakítása, a hódmezővásárhelyi Hódtó városrész, valamint a szegedi Bartók tér és környékének rendezése. Stifán 2002-től nyugdíjazásáig Csongrád megye főépítészeként a területrendezési tevékenység szakmai irányítója és a települések rendezési terveinek koordinátora volt. Hosszú éveken át kiemelkedő színvonalon szolgálta a környezeti kultúra ügyét - hangzott el méltatásában. Dusha Béla fotóművész az ELTE Biokémiai tanszékén laborasszisztensként találkozott a fotográfiával, 2008 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A 2000-es évektől számos Szeged témájú albuma jelent meg a város legismertebb épületeivel, munkái önálló kiállításokon is szerepeltek. Tevékenységével az épített környezet szépségeire irányítja a figyelmet, hangsúlyozva az építészet meghatározó szerepét a társadalomban, a szegediek életében. 2008-ban Lőw Lipót-díjat vehetett át, 2016-ban pedig megkapta a Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriuma Díjat és a Gregor József-díjat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.