Közélet

Potápi: a diaszpóra Magyarország nagykövete a világban

Potápi: a diaszpóra Magyarország nagykövete a világban

2016. október 1., szombat
Potápi: a diaszpóra Magyarország nagykövete a világban

A diaszpóra Magyarország nagykövete, képviselete a környező országokban és szerte a világban - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton, az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban a Nemzeti összetartozás és felelősségviselés az Alaptörvény tükrében címmel rendezett konferencián.

Potápi Árpád János zárszavában kiemelte: a kormány felismerte, hogy a határon túli magyarság a nemzet része és megőrzendő érték, hiszen az ország reprezentatív képviselete a környező országokban és a világ távoli földrészein egyaránt. A politikus szerint a nemzetpolitika a kabinet sikertevékenységei közé tartozott az elmúlt években. Ennek eredményeként mára sikerült kialakítani azt a keretrendszert, amire hosszú távon is lehet építkezni - mondta. "Tesszük a dolgunkat, a határon túli magyarok képviselőivel folyamatosan egyeztetve, velük egyetértésben" - fogalmazott. Hozzátette: "mindannyiunk közös büszkesége - hiszen a közös munka és az összefogás eredménye -, hogy politikailag is erősek vagyunk a Kárpát-medencében". Az államtitkár kijelentette: az anyaországi vezetők ma nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is nagy hangsúlyt fektetnek a diaszpóra és ezen belül kiemelten a szórványmagyarság megőrzésére, ezt több eredményes határon túli támogatási program példájával támasztotta alá. "A szórványt meg kell tartanunk, mert annak elvesztése után a tömbök elvesztése következik" - fogalmazott. A Nemzeti összetartozás és felelősségviselés az Alaptörvény tükrében címmel rendezett

konferencia

az Alaptörvény elfogadásának ötödik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat része volt. Az Országgyűlés 2011. április 18-án fogadta el Magyarország új Alaptörvényét, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök 2011. április 25-én, húsvéthétfőn írt alá. A jogszabály 2012. január 1-jén lépett hatályba. 2012 januárjáig az 1949. évi XX. számú törvény volt Magyarország Alkotmánya, amelyet 1949 és 1989 között több alkalommal is módosítottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.