Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Pénteki programajánló: Forum Humanum, Ismerős Arcok, Punk Túladagolás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ismeros_arcok_2015

Pszichológus konferenciát rendeznek a Hattyas soron, Rapid Randit tart a Millenniumi Kávéház, punkok lakják be a Várkertet, valamint Szegeden ad koncertet az Ismerős Arcok és a Halott Pénz.

Október 28-án és 29-én, pénteken és szombaton, a Hattyas sor 10. szám alatti sporttelep négyes számú épületében rendezik meg a Forum Humanum Szegedi Pszichológiai Napokat, melynek idei mottója: Ablak az agyra. A kétnapos rendezvényen több mint negyven előadás várja a résztvevőket, elsősorban neuropszichológiai, illetve kognitív pszichológiai témákkal, de olyan területek is szóba kerülnek, mint a szexuálpszichológia, börtönpszichológia, valláspszichológia vagy sportpszichológia. A rendezvényről ITT írtunk bővebben.

Grecsó Krisztián legújabb, “Jelmezbál – egy családregény mozaikjai” című regénye idén áprilisban jelent meg a Magvető Kiadónál. A Jelmezbál születéséről, irodalmi előképeiről, sajátos mozaikszerkezetéről beszélgetnek a szerzővel az SZTE Eötvös Loránd Kollégiumban 16 órától. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A Millenniumi Kávéház újra megrendezi a Rapid Randit, melyre szeretettel várnak minden érdeklődő társkereső hölgyet és urat 18 órától. Részletek és regisztráció ITT.

Kónya Krisztina operaénekes és Zalánki Rita zongoraművész ad koncertet az SZTE Rektori Épület Dísztermében 19 órától. Műsor: Dvorak: Cigánydalok, Chopin: Polonaise-Fantasie, Dvorak: Ruszalka – Ruszalka áriája, Chopin: Mazurkák, Csajkovszkij: Anyegin – Tatjana levele, illetve Lehár: A víg özvegy – Vilja dal. Műsorközlő: Pál Tamás Liszt Ferenc-díjas karmester, Kiváló Művész. Kónya Krisztina 2002-ben szerzett énekművész,- tanár diplomát. Még ebben az évben a Szegedi Nemzeti Színház énekkarába szerződött. 2006-ban és 2007-ben énekkari Nívódíjat kapott, 2008 óta a színház magánénekese. 2008-ban Szegeden elnyerte Az évad ifjú énekese díjat, 2009-ben Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat kapott. 2010-ben színházában átvehette az évad legjobb operaénekesnőjének járó Dömötör-díjat, 2011-ben és 2014-ben a Szegedi Operabarátok Az évad operaénekese díjjal tüntették ki. Repertoárja elsősorban romantikus operák szoprán főszerepeiből és operett primadonna szerepekből áll melyekkel rendszeresen vendègszerepel különböző hazai és külföldi színpadokon egyaránt. Zalánki Rita az egri zeneiskolában kezdte tanulmányait Birta Ágnes növendékeként. 2000- ben és 2001-ben szerzi első két diplomáját Miskolcon, mint zongoratanár és korrepetitor. Tanárai: Papp Gábor, Kiss Zsuzsa és Kádas Claudia zongora szakon, valamint Varasdy Emilia a korrepetitor szakon. 2004-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott korrepetitor szakon. Tanárai: Varasdy Emilia és Pál Tamás. A Zeneművészeti Egyetem a diploma után szerződteti, Marton Éva asszisztense lett az ének tanszakon. 2008-tól a Szegedi Operatársulat korrepetitora.

UNDorgrUND Rebel Lounge várja a közönséget a Jazz Kocsmában 20 órától. “Pop, zajok, satöbbi! – híres és obskúrus, vadiúj és múltba vesző, rádióbarát és karcosabb gitáros és elektronikus indie/alternatív zenék az UNDorgrUND-csapat válogatásában. A Joy Divisiontől az Arctic Monkeys-ig, a Pixies-től az LCD Soundsystemig, a Sonic Youth-tól Moderatig bármi, amire iszogatni, beszélgetni, sőt, lötyögni lehet – ingyenesen.”

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) “Naked SZESZ” című előadása kezdődik a Kálvária Kulturális és Információs Központban (KIK) 20 órától. “Egy este a vers és a zene jegyében. A Szegedi Levendula Napok zenéinek és verseinek gyűjteménye az elmúlt három évből: „legjobban vágyom a mézízű sorsa”, „míg szívemben körbeérsz” és a harmadik, „nem véletlen” című előadások zenei anyagából. – Kendőzetlenül Naked (Néköd). Ezen kívül még más feldolgozások is felcsendülnek műsorunkban.” A zenekar tagjai: Géczi Gergő (gitárok), Varga Norbert (gitár, ének).

A Gayer Mátyás – Hofecker Mátyás Duo lép színpadra a Millenniumi Kávéházban 20 órától. A 24 éves zongorista, Gayer Mátyás fiatal kora ellenére már számos díj nyertese, nemzedékének egyik vezető zenésze, akit már kétszer is beválasztott a rangos Montreux Jazz Festival szakmai zsűrije a zongoraverseny döntőjébe. Pécsett született, Nagykanizsán nőtt fel, Grazban tanult, most pedig Bécsben jár egyetemre. 2014 júniusában szerzett diplomát a grazi zeneművészeti egyetem jazz-tanszakán. 2014 júliusban bekerült a Montreuxi Jazz-zongoraverseny döntőjébe. 2014 őszén két hónapot töltött New Yorkban, ahol számos klubban fellépett amerikai zenészekkel. 2015-ben ismételten a Montreux-i jazz-zongoraverseny döntőse. David Hazeltine ezt írta róla: „Gayer Mátyás a fiatal európai jazz generáció egyik legkiemelkedőbb tehetsége. Hofecker Mátyás Közép-Európa egyik legkeresettebb bőgőse, aki olyan jazzlegendákkal játszott már együtt, mint Harold Mabern, Sheila Jordan vagy Joe Farnsworth. 2016. szeptember 4-én a világhírű amerikai szaxofonos, Jesse Davis vállalt budapesti fellépést kettőjükkel és a népszerű svájci-osztrák dobossal, Joris Dudlival. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult Budapest, majd 2012-től Grazban folytatta tanulmányait. A 2013-as diplomázása után 2014 októbere óta Bécsben él és tanul, itt jár ő is Master képzésre.”

A Rongy Kocsma utolsó előtti koncertjét az Ismerős Arcok adja 20 órától. “A mozgalmas nyár után, a zenekarunk újból a napfény városába – Szegedre – látogat. Az októberi koncert különleges zenei élményt fog tartogatni a közönség számára. A műsorunk gerincét az elmúlt 16 év legjobb dalai alkotják, a legnagyobb közönség kedvenc slágerekkel. Vendégünk ezúttal is a fergeteges kisteleki Good Company lesz.”

A Halott Pénz ad koncertet a JATE Klubban 20 órától.

Punk túladagolásra készülhetnek azok, akik 21 órától ellátogatnak a Grand Café Várkertbe, ugyanis öt banda is a húrok közé csap, előfordul hardcore, deathrock és rock’n’roll is. Részletek ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

Ale Ildikó festőművész, művészetpedagógus, valamint tanítványai: Borda Sára, Csatlós Kitti, Kosztándi Orsolya közös kiállítása tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. „A három kiállítótárs egykor kisiskolásként kopogtatott be szüleivel a művészeti iskola és a műtermem ajtaján. Az első pillanattól kezdve mindhárman különleges erővel, érdeklődéssel és kitartással adták át magukat a megoldandó képi feladatoknak. A művészetek sokszínűségét kínáltam számukra, hogy teljességként tapasztalhassák és élhessék meg azt munkáikban. Közös kiállításunkkal az együtt töltött örömteli tanulmányi éveket idézzük fel és a jelen eredményeire irányítjuk a figyelmet. Útra keltek!” – ajánlja tanítványai alkotásait az érdeklődők figyelmébe Ale Ildikó. A kiállítás november 5-ig tekinthető meg.

Kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár az intézmény alapítója, Somogyi Károly (1811 – 1888) esztergomi kanonok születésének 205. évfordulójáról. A tárlat az alapító életével, munkásságával kapcsolatos korabeli dokumentumokból ad válogatást. Látható többek között Somogyi Károly rajzkönyve, édesanyja, Kelemen Borbála imakönyve (Somogyi bejegyzésével). Az érdeklődő betekinthet a Religio és Nevelés című folyóirat egyik számába – a lapnak Somogyi Károly 1843-1848-ig szerkesztője volt. Ő alapította a Jó és Olcsó Könyvkiadó Társulatot, amely később Szent István Társulat néven működött tovább. A bemutatott anyagban szerepel Somogyi akadémiai tagságáról szóló oklevele, valamint, kézírásos formában, a leendő szegedi könyvtár rendszerezési terve. Az emlékkiállítást Barabás Miklós Somogyi Károlyról készült litográfiájának másolata, Lapis András és Fritz Mihály emlékérmei és kisgrafikák zárják. A tárlat november 16-ig látható.

Millennium 120 címmel, az államalapítás ezredéves évfordulója alkalmából rendezett, egy esztendőn át tartó ünnepségsorozat eseményeit fölelevenítő kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtárban. A tárlat kiemelten mutatja be a millennium szegedi eseményeit a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében. Korabeli színes plakátok és alkalmi albumok, az 1896. május 3-tól október 31-ig tartó programokról szóló füzetek, képes útmutatók, kalauzok és kézikönyvek, az ünnepségekről készült fotók között nézelődhet a Dóm téri bibliotéka földszintjét betöltő kiállítás látogatója. Követheti a földalatti villamosvasút, a Ferenc József (ma: Szabadság) híd, az Iparművészeti Múzeum vagy a Vaskapu-csatorna átadásának eseményeit, bepillanthat a hivatalos rendezvényeket kísérő „vigasságok” (mint a léghajó-kirándulás) színes világába is. A millennium szegedi eseményeiről szóló összeállítás korabeli fotókon mutatja az akkor átadott Közművelődési palotát, gőzfürdőt, vasúti internátust, Az ezeréves ünnepen avatták föl a Szent Dömötör templom előtti Szentháromság szobrot és a szőregi csata emlékoszlopát – mindkettő Köllő Miklós alkotása – s ekkor került Szegedre Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének eredeti vázlata is. A tárlat november 30-ig tekinthető meg.

Miguel de Cervantes Saavedra (1547–1616) halálának 400. évfordulójáról kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. Az első emeleti folyóiratolvasó-teremben rendezett tárlat középpontjában Cervantes legismertebb műve, a Don Quijote áll. A kiállítás bemutatja, hogy a nagy hatású mű és annak főszereplője miképpen jelenik meg az egyes művészeti ágakban. Megtekinthetők a regény 19. századi magyar és külföldi kiadású példányai, illusztrációk és más képzőművészeti alkotások reprodukciói, valamint a zenei, filmes és színházi adaptációkból készült válogatás. A Don Quijote arcai – Cervantes regénye a művészetekben című kiállítás november 16-ig tekinthető meg.

A kezdet kezdete – Von allem Anfang an címmel a kortárs német nyelvű gyermek- és ifjúsági irodalmat bemutató vándorkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár második emeletén. Német nyelvterületen évente 8 ezer gyermek- és ifjúsági könyv jelenik meg, ebből közel 6 ezer az eredeti német nyelvű mű. A kiállítás áttekintést ad a mai német gyermek-és ifjúsági irodalomról, kiemelve fő vonásait, hangsúlyait, bemutatja az elbeszélésformák és stiláris sajátosságok sokszínűségét. A kiállítás november 28-ig tekinthető meg.

Kittenberger Kálmán (1881 – 1958) Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író születésének 135. évfordulóján kamarakiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A 135 éve született Kittenberger Kálmán, a „Nagy Vadász” című tárlat az Afrika-kutató úti élményeit leíró, fotókkal illusztrált könyvek, korabeli képes folyóiratok segítségével ad áttekintést az utazó kalandos életéről. Kittenberger Kálmánnak kiemelkedő szerepe volt a magyar és külföldi múzeumok természettudományi gyűjteményeinek gyarapításában. A budapesti állatkert egzotikus vadállományának létrehozása ugyancsak az ő nevéhez fűződik. A kiállítás november 9-ig tekinthető meg.

barbar03

Új régészeti kiállítással jelentkezik a szegedi Kass Galéria: a tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt a mai Szeged és Csongrád megye területén abban az időszakban, amikor a Vezúv kitörése elpusztította Pompejit. A rómaiak ekkoriban mindenkire barbárként tekintettek, aki nem volt római polgár. A barbárok közé tartoztak a szarmaták is, akik Szeged környékét lakták. Háborús időkben csatáztak a rómaiakkal, békeidőben azonban aktív kereskedelem folyt közöttük, s így sok Római Birodalomból származó tárgy maradt ránk Szeged környékén is. A kiállításon látható két „in situ” sír: a csontvázakat eredeti, feltáráskori helyzetükben mutatja be a tárlat. Emellett női sírokban megtalált csontfésű, tükör, festékes tégely, piperekészlet is látható a Kass Galériában, valamint olyan különleges nyakláncokat, karékeket is bemutatnak, melyek talizmánjai óvó-védő, bajelhárító vagy fájdaloműző szereppel is bírhattak. A barbár szarmata harcosokat félelmetes ellenségeknek tekintették a rómaiak: rettegtek mérgezett nyilaiktól, félelmetes fegyvereiktől és kinézetüktől. A Pompeji katasztrófájakor elhunyt római történetíró, idősebb Plinius arról is beszámolt, hogy a szarmata férfiak tetoválták testüket. A tárlaton a szarmaták fegyvereit is megismerhetik az érdeklődők. „Az Alföld barbárjai” című kiállítás december 31-ig látható a szegedi Kass Galériában.

„Egy nemzet szíve lüktet…” címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójára emlékező kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár a szegedi Nyugi Kertben (Vitéz u. 28.). Az Ady téri TIK szomszédságában működő étterem, kávézó és sörkert az 1956-os emlékév alkalmából, november végéig tartó rendezvénysorozattal mutatja be az ötvenes évek világát, a forradalom szegedi eseményeit. A Somogyi-könyvtár szeptember 5-től november 30-ig megtekinthető korfestő kiállítása fényképek, plakátok, újságcikkek, karikatúrák révén idézi a Rákosi-korszak hétköznapjainak hangulatát, fölvillantva a korabeli divat, zene, sport képeit is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. A tárlat fél éven keresztül, 2016 júniusától decemberéig tart nyitva és három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ajándékot kapnak a Karantén kalandjáték szerencsés résztvevői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megrongáltak egy játszóteret Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két játékkal is rosszul játszottak…

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál