Pál Tamás: A Bánk bán fiatal emberek drámája

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pal_tamas001kfA fővárosi és a debreceni előadásokat követően az ős-Bánk bán bemutatójára készülnek Szegeden is. Pál Tamás karmester azt reméli, a közönséget is megérintené az eredeti változat, s a Tisza-parti bemutató alkotóihoz hasonlóan ők is meglátják az operában a szépséget.

Az úgynevezett ős-Bánk – melynek bemutatójára most Szegeden készülnek – nem teljesen ismeretlen az operarajongók előtt. Az eredeti kottához nyúltak már Budapesten és Debrecenben is. A ma sokak által ismert és kedvelt Bánk bán ugyanis Nádasdy Kálmán és Rékai Nándor munkája nyomán született a múlt század harmincas éveiben, az énekművészet terén bekövetkezett változások átalakításra kényszerítették a Bánk bánt. Az átdolgozás talán a korábbinál is nagyobb népszerűséget kapott, Moldován Stefánia, Komlóssy Erzsébet és Simándy József legendássá tették az operát – sokan ma is ezt szeretnék újraélni egy Bánk bán előadáson keresztül.

“A 60 évig Bánk bánként szerepelt átdolgozás helyett – a zenetudósok és az érdeklődők jóvoltából – a zenei világ újból az ősforráshoz fordult. Mi sem tettünk mást, megismerkedtünk vele, megszerettük, és most színpadra állítottuk az úgynevezett eredetit. Az eddigi bemutatókon nagyon vegyes fogadtatásra talált. Furcsamód ez nehezebb, mint egy új darab bemutatása, ugyanis egy nagyon szeretett régi darab helyett nehezebb egy ugyanolyan funkciójú, de mégis más darabot választani. A Bánk bánt nagyon szerettük és szeretjük most is úgy, ahogy eddig ismertük. A közönség és a zenészek is nehezen akarnak beletörődni, hogy ez nem egészen úgy volt, nem olyan formában született meg, mint ahogyan mi ezt megszoktuk. A szokás hatalma óriási, ráadásul az új Bánk bánban a zenei elemek nagy része megtalálható. A valódi feladat ráébreszteni a közönséget arra, amit mi már megértettünk, vagyis hogy az ős-Bánk ugyanolyan szép, sőt szebb is, csak vannak benne olyan rejtett vonások, melyek a Nádasy-változatból kimaradtak. Minden eddigi előadás hozzátett ehhez a folyamathoz valamit, a szegedi bemutató után is jobban ki fog tárulkozni az eredeti mű szépsége” – mondta portálunknak Pál Tamás karmester.

A háromfelvonásos Erkel-opera eredeti librettója először október 6-án csendül fel a Nagyszínházban. A főbb szerepeket megkettőzték, az előadásban pedig fiatal művészek lépnek színpadra. Bánk bán karakterén László Boldizsár és Turpinszky Gippert Béla osztoznak, Melinda szerepében Baracskai Juditot és Ferenczy Orsolyát láthatja a közönség. “Ennek több oka van, meggyőződésünk szerint a Bánk bán szereplői, ahogyan Erkel és Egressy megálmodta, fiatalok. Nem öreg emberek drámája, hanem fiatal szenvedélyes emberek drámájáról van szó, beleértve Gertrúd királynét és Bánkot is. Másrészt Szegeden hagyomány, hogy az operatársulat bátran és merészen fiatalokra bíz jelentős szerepeket. Reméljük, ezek a fiatalok sikerrel veszik az akadályt, s nemcsak a Bánk bánban fognak minket megörvendeztetni, hanem a pályájukon is komoly állomás lesz ez a szerep.”

Katona József drámáját október 6-án, 19 órai kezdettel láthatják a Nagyszínházban, előtte 18.30-kor a földszinti kerengőben azonban “Simándy József Szegeden” címmel nyílik kiállítása Gyémánt Csilla színháztörténésznek a világhírű operaénekes születésének centenáriumi ünnepségsorozata részeként.

Főbb szerepekben: II. Endre – Altorjay Tamás; Gertrúd – Kálnay Zsófia, Laczák Boglárka; Ottó – Balczó Péter, Hanczár György; Bánk bán – László Boldizsár, Turpinszky Gippert Béla; Melinda – Baracskai Judit, Ferenczy Orsolya; Petúr bán – Réti Attila; Biberach – Cseh Antal; Tiborc – Kelemen Zoltán; Királyi tiszt – Major Attila.

Előző sztori

Emelkedik az üzemanyagok ára

Következő sztori

Népszavazás után, választások előtt – Szeged és a polgári fordulat esélyei