Összefogás indult a vásárhelyi kóbor állatokért

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szorosabb együttműködésre van szükség a hódmezővásárhelyi állatvédő szervezetek és a gyepmesteri telep között – ez is elhangzott a kerekasztal beszélgetésen a Városházán. Hegedűs Zoltán alpolgármester arról is beszélt, javasolja majd a városvezetésnek, hogy az önkormányzat járuljon hozzá a kóbor macskák ivartalanítási költségeihez.

Állatvédelmi kerekasztal beszélgetésen egyeztettek a hódmezővásárhelyi állatvédő szervezetek, az önkormányzat és a gyepmesteri telep képviselői a Városházán. A tanácskozást a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete kezdeményezte azzal a céllal, hogy teljes összefogással és együttműködéssel segítse és támogassa a városban élő rászoruló állatokat.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az állatvédők a gyepmesteri teleppel szeretnének még szorosabb kapcsolatot ápolni. Ezt azért tartják fontosnak, hogy egyetlen állatot se kelljen elaltatni. Magyar József, a gyepmesteri telepet üzemeltető Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, szerencsére mindig időben érkezik segítség helyi vagy környékbeli állatvédelmi szervezetektől, így a telepen nem altatnak el állatokat. A befogott kutyákat menhelyre vagy ideiglenes befogadóhoz viszik az állatvédők.

Hegedűs Zoltán alpolgármester szerint Hódmezővásárhelyen most a kóbor macskák jelentenek nagy gondot.

A lakók többsége eteti őket, amivel egyre több szemét is keletkezik a városban. Az állatvédők az ivartalanításban látják a hosszú távú és egyetlen megoldást, hogy sikerüljön megállítani a kóbor állomány szaporodását. Az alpolgármester ígéretet tett: javasolja majd a városvezetésnek, hogy az önkormányzat járuljon hozzá a kóbor macskák ivartalanítási költségeihez, hiszen az állatvédők saját forrásból nem tudnák biztosítani a szükséges összeget.

Nagyon fontos még a prevenció. Hegedűs Zoltán a kerekasztal beszélgetésen arról is beszélt, az önkormányzat szívesen venné, ha az állatvédők a város általános és középiskoláiban előadásokat tartanának a felelős állattartásról. Ez hosszú távon hozzá járulna a szemléletváltáshoz, valamint segítené a fiatalokat a felelős és kulturált állattartás kialakításában.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete több éve áll kapcsolatban a helyi iskolákkal, tapasztalataikat pedig szívesen megosztják a helyi társszervezetekkel.

Már szerveződik a következő állatvédelmi kerekasztal beszélgetés is, hiszen a résztvevők egyetértettek abban, hogy az állatvédők és a városvezetés között folyamatos legyen a kapcsolat.

Előző sztori

Wiegand Gyulára emlékeznek

Következő sztori

Átfogó nemzeti stratégia készül a pénzügyi tudatosság erősítésére