Egyetem

Mi szeretnél lenni? - Segít a pályaválasztási vásár

Mi szeretnél lenni? - Segít a pályaválasztási vásár

2016. október 12., szerda
Mi szeretnél lenni? - Segít a pályaválasztási vásár
palyavalasztasi_nap17kf

Kanyargós utat kell bejárnia annak, aki a pályaválasztás ösvényére lép, ezt jól tudja minden felvételi előtt álló általános és középiskolás. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya október 20. és 22. között Pályaválasztási Kiállítást és Vásárt szervez diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt. A jelige: "Találd ki magad!"

A Pályaválasztási Kiállítás és Vásár rendezvénysorozat már 17. alkalommal várja a diákokat, szüleiket és a pedagógusokat, hogy gazdag programkavalkádjával segítséget nyújtson a továbbtanulási és felvételi kérdésekben, utat mutasson a karriertervezés útvesztőjében. A továbbtanulás komoly fejtörést okozhat a tanulóknak, még akkor is, ha konkrét tervvel vágnak neki a szakmaválasztásnak. Melyik iskola a legjobb az álomszakma eléréséhez? Milyen végzettséget követelnek meg a munkáltatók? Milyen kompetenciák szükségesek? A 3 napos pályaválasztási börze ezekben a kérdésekben nyújt segítséget a fiataloknak azzal a reménnyel, hogy egyszerűen válaszolhassák meg a kérdést: Mi leszek, ha nagy leszek? A tavalyi pályaválasztási vásár programjai közel 4000 fiatalt csábítottak a kiállításokra, vagyis az Ifjúsági Házba és a Szent-Györgyi Albert Agórába. Az eddigi rendezvények sikerét tekintve a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya idén is visszatér a legnépszerűbb programokkal, a bemutatkozó iskolák és munkáltatók pedig interaktív, minden eddiginél látványosabb standokkal készülnek. Az első két nap eseményei az IH Rendezvényközpontban zajlanak majd, a kiállítók több mint 60 standnál várják az érdeklődőket. Felsorakoznak a Csongrád megyei szakgimnáziumok, szakközépiskolák és gimnáziumok, sőt, a Szegedi Tudományegyetem karai is kitelepülnek. Nemcsak általános információszerzésre jó a bemutatónap, olyan interaktív foglalkozások is lesznek, Munkaerő-toborzás a határon túlról címmel munkáltatói fórumot is tartanak.

palyavalasztasi_napok01_gs

Kétségtelen, hogy az évente megrendezendő pályaválasztási vásár legnagyobb eseménye a családi pályaválasztási nap. Erre október 22-én kerül sor a Szent-Györgyi Albert Agórában. Itt épül fel a karrierváros, az intézmények szakmabemutatókat tartanak, lehetőség lesz önismereti kérdőívek kitöltésére, illetve, aki nyelvi képességeiről szeretne világosabb képet kapni, 6 nyelvből tehet ingyenes szintfelmérőt. "A családi pályaválasztási napot harmadik éve bonyolítjuk le a gyerekek között készült felmérések apropóján, melyek azt mutatják, a pályaválasztás előtt állók szívesen beszélnek a szüleikkel arról, milyen irányba szeretnének továbbmenni. Azt tapasztaljuk sokszor a szülők sincsenek azon információk birtokában, milyen lehetőségek vannak a megyében, milyen változások történtek az oktatás területén, vagy hogy milyen érdeklődés, képesség szükséges ahhoz, hogy gyerekük egy bizonyos szakmára alkalmas legyen" - világított rá az esemény fontosságára

Balázs Gitta

, a Foglalkoztatási Főosztály szolgáltatási szakügyintézője. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a fiatalok ismerjék az álomszakma munkaerő-piaci helyzetét, tisztában legyen elhelyezkedési lehetőségeikkel. Csongrád megye 25 településéről 1200 fiatalt várnak a PÁV rendezvényeire. A pályaválasztási napok kísérő programjai már most is zajlanak: szeptemberben kezdetét vették az üzemlátogatások, és elindult az úgynevezett Árnyék program is. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös szervezésében 67 cég és több tanműhely vállalta a diákok fogadását egy bemutató erejéig. Megtudtuk, az egy hónapon át tartó üzemlátogatásokra 1000 Csongrád megyei diák jelentkezett.

Szelfi pályázat indul!

A kormányhivatal kreatív szelfipályázatot hirdetett az általános és középiskolások körében, a munkákat október 15-ig várják. A rendezvénnyel kapcsolatos események a Találd ki magad! A szelfipályázat kiírását

ITT

találják.

Facebook-oldalon

követhetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.