Közélet

Leginkább a hadseregben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek

Leginkább a hadseregben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek

2016. október 14., péntek
Leginkább a hadseregben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek

Leginkább a hadseregben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutatóintézet szerint három közintézmény - hadsereg, rendőrség, bíróság - élvezi a cseh lakosság több mint felének a bizalmát, míg a lista másik végén az egyházak találhatóak. A hadsereg iránt a megkérdezettek 65 százaléka, a rendőrség iránt 60 százaléka, míg a bíróságok iránt az emberek 52 százaléka van bizalommal. Mindhárom intézménynél a negatív értékelés jóval alacsonyabb volt a pozitív értékeléseknél. A bizalmi index ötven százalékos határát még a bankok közelítették meg 47 százalékkal, de az ő esetükben a negatív értékelés mérsékelten magasabb - 48 százalék - volt. A szeptemberben készített felmérés megerősítette, hogy a társadalomban növekszik a szakszervezetek iránti bizalom. A mostani 47 százalék hét százalékponttal magasabb, mint egy éve. Folyamatosan csökken a civil szervezetekbe vetett bizalom. A csehek 40 százaléka bizalommal van irántuk, míg 48 százaléka nem. A korábbi években az eredmények jobbak voltak. Hasonló módon a média is kezdi elveszíteni a cseh lakosság bizalmát - jegyezte meg a CVVM. Már hagyományosan az egyházakban bíznak a legkevésbé a csehek. A szeptemberi felmérésben csak 22 százalék állította, hogy bízik az egyházakban, míg 69 százaléka bizalmatlan az egyházakkal szemben. A legutóbbi (2011) népszámláláskor a lakosság kétharmada hivatalosan is ateistának minősítette magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.