Írjon nekünk

Kultúra

Lázár: a Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományt jelent

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Almási István; Fekete György; Lázár János

A Vásárhelyi Őszi Tárlat, amely hosszú ideje az egyik legerősebb hazai képzőművészeti seregszemle, nekünk magyaroknak hagyományt jelent – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Hódmezővásárhelyen.

Az elmúlt száz-százötven évben történt társadalmi katasztrófák miatt a mi hagyományaink nagyon ifjak, és ennek hiányát érezzük a minőségben, az ízlésben, a művészet támogatásában, a művészek megbecsülésében is – mondta Lázár János a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.

A politikus kifejtette, bár az első tárlatot 1954-ben szervezték meg, előzményei több mint száz évre nyúlnak vissza. Tornyai János az első világháború előtt a városba visszatérve fejébe vette, hogy miként a földművesek teszik Szent Mihály napján, az ősz közeledtével a vásárhelyi művészeknek, kézműveseknek is érdemes összegezniük az évet. A Munkácsytól ellesett ötlet alapján, francia mintára szervezte meg a Fekete Sasban az első tárlatokat.

Cseh Tamás szavaival élve “a szűk levegőjű ötvenes években” a Vásárhelyi Őszi Tárlat üde színfolt volt. A hatalmasságok provinciális kezdeményezésnek tartották, így nem is tettek ellene. A hatvanas évek átmeneti támogatása után azonban viharossá vált a kiállítás sorsa, és csak az utóbbi tíz-tizenöt évben sikerült megtalálni a tárlat új hangját – mondta a miniszter.

A 63. Vásárhelyi Őszi Tárlaton 133 művész mintegy kétszáz alkotását láthatja a közönség. A kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet Kondor Attila grafikusművésznek ítélte oda a zsűri.

Szombattól láthatók a tavalyi tárlat kiemelt díjazottjainak kiállításai a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Gaál József képzőművész Persona című tárlatával mutatkozik be, a Ritmus című kiállításon Mórocz István Rudnay Gyula-ösztöndíjas grafikusművész alkotásaival ismerkedhet meg a közönség, Bíró Botond Fiatal Festők Nívódíjával kitüntetett művész képei pedig az Elevenelemek című tárlatán láthatók.

Kondor Attila grafikusművész kapta az idei Tornyai-plakettet

Kondor Attila grafikusművész kapta a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, az elismerést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Almási István Hódmezővásárhely polgármestere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át szombaton a képzőművészeti seregszemle megnyitóján, a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Kondor Attila az ezredfordulón végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán, mestere Baranyay András volt. Tanulmányai alatt Barcsay- és Kondor Béla-díjjal jutalmazták. A 42 esztendős művész évek óta rendszeres kiállító Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, 2013-ban Endre Béla Mesterdíjjal ismerték el munkásságát.

Kondor Attila a festményt egyszerre tekinti eredménynek, végpontnak és új kiindulópontnak. Ars poeticája szerint a festészet gyakorlása lehetőséget adhat arra, hogy kiszabaduljunk a mindennapok fogságából. Alkotásain filozofikus megoldásokkal jelennek meg ember helyett az ember alkotta tárgyak, antik és klasszikus épületek, romok, kutak és szobrok.

A művész megfogalmazása szerint munkáiban annyiban érdekeli egy adott tárgy, amennyiben a formák ritmus-arányai a tekintet mozgását képesek egy nyugvópontra juttatni. Muladi Brigitta művészettörténész szerint képein a hangsúlyos “üres”, színnel, köddel megtöltött képfelületek csak látszólagos üresjáratok, valójában e pillanatnyi csend felkészülés az aktivitásra.

A Tornyai-plakettel minden évben a tárlaton szereplő egy kiemelkedő művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. A tárlat megnyitóján 23 elismerést adtak át.

A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay-rézkarc is jár, Szvet Tamás képzőművész nyerte el.

A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Papageorgiu Andrea festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Király Gábor festőművész kapta.

A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adományozza az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Földi Péter, utóbbi nívódíjat Ámmer Gergő szobrászművész vehette át.

A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatói számára meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Jagicza Patrícia Linda részesült.

Tovább olvasom

Kultúra

Húsz hónap után átadták a felújított Móra Ferenc Múzeumot – fotók, videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A kultúrpalota új, interaktív kiállításokkal és egy panoráma-kilátóval várja az érdeklődőket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Világok hangjait hallhatjuk a mórahalmi kulturális központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 21-én, pénteken.

Tovább olvasom

Hírzóna

A fiatal alkotókra és a színházi sokszínűségre fókuszál az idei Thealter

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Harmincadik alkalommal rendezik meg a kulturális fesztivált.

Tovább olvasom

Aktuál