Sport

Labdarúgás: Laczkó János szerint nem Storck neve a fontos, hanem a szellemisége

Labdarúgás: Laczkó János szerint nem Storck neve a fontos, hanem a szellemisége

2016. október 7., péntek
Labdarúgás: Laczkó János szerint nem Storck neve a fontos, hanem a szellemisége
utc-tape13kf

Svájc ellen folytatja a világbajnoki selejtezőket a magyar labdarúgó-válogatott: Gera Zoltánék pénteken este a helvétek ellen próbálhatják meg visszahozni azt a két pontot, ami Feröeren ott maradt, majd hétfőn Lettországban van jelenésük. A meccs előtt a friss UEFA A diplomás fiatal szegedi edzővel, Laczkó Jánossal beszélgettünk.

Azt követően, hogy bő egy hónappal ez előtt megkezdődtek a 2018-as világbajnokság selejtezői, október második hetében folytatódik a sorozat. A magyar válogatott a B jelű hatosból próbálja megváltani oroszországi jegyét, az első körben egy Feröer-szigeteken játszott 0-0-s döntetlennel nyitott, a folytatást tekintve pedig előbb pénteken az első hazai meccsen a nyitányon az Eb-győztes portugálokat 2-0-ra legyőző Svájc, majd három nappal később Lettország lesz a magyar csapat ellenfele. A válogatottban biztosan nem lesz ott a nemzeti csapattól visszavonult

Király Gábor-Juhász Roland

kettős, elöl pedig sérülések nehezítik a szövetségi kapitány dolgát a Svájc elleni mérkőzésen, hiszen sem

Böde Dániel

, sem

Priskin Tamás

nem tarthatott a kerettel. „Még nem lehet kikerülni azt a dolgot, ami az Eb-n történt. Ez nagy dolog volt a magyar futball életében, de csak egy állomás volt" - mondta el portálunk érdeklődésére

Laczkó János

, aki jelenleg az FC Dabas második számú, Pest megyei I. osztályban szereplő csapatában futballozik. A korábban a Szeged 2011-ben, a Ferencvárosban és a Honvédban is megfordult játékos úgy folytatta, ha próbálunk úgy gondolkodni, hogy fejlődnie kell a focinak, akkor megértjük azt, hogy a sikerek nem lesznek állandóak. "A magyar futballnak egy fejlődési pályára kellett lépnie, sokaknak ez nem tetszik, sokaknak pedig igen, azt kell megérteni, hogy fejlődik a futballunk. Nehéz a világbajnoki selejtező csoport, ha mindegyik játékos képes a maximumát nyújtani, akkor Svájc ellen lehet keresnivaló, bízom benne, hogy lesz is, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy fejlődő csapat. Az is ezt mutatja, hogy a válogatottról már el lehet mondani, hogy nem írnak le bennünket egy ilyen meccs előtt, hanem esélyünk van egy ki-ki meccsre. Szerintem jó irány a fiatalok beépítése, sokkal bátrabban nyúl a fiatalokhoz ez a szakmai stáb. Bármi lehet pénteken, de nem szabad sem letargiába, sem túlzásokba esni, a lényeg az, hogy fejlődjön a társaság" - tekintett a pénteki mérkőzésre Laczkó János. A magyar válogatott kiválóan szerepelt a nyári Európa-bajnokságon: minden bizonnyal nagyon kevesen fogadtak volna arra a torna előtt, hogy a mieink a csoport első helyezettjeként jutnak tovább a nyolcaddöntőbe, hiszen csak nagyon óvatosan mertük kimondani: lehet esély a továbbjutásra, hiszen a legjobb harmadik helyezettek is továbbjutnak, ám az Ausztria elleni győzelem megadta az alaphangot, a szárnyaló csapatunkat pedig végül a bombaerős belgák állították meg a 16 között. „A belga válogatott, és a kint lévő európai válogatottak majdnem ki tudna állítani egy hasonló, második számú csapatot is. Mi még nem állunk ezen a szinten, ezért van nagy szerepe az edzőknek, így minden edzőnek a minőségben kell gondolkodnia. Hiszem azt, hogy az edzők minden edző erre törekszik, és tudja, hogy nagy szerepünk van abban, hogy a magyar válogatott ki tudjon állítani akár egy hasonló szintű B-csapatot is, de ez addig nem fog működni, amíg a kisebb szinteken nem fogunk úgy dolgozni” - összegzett Laczkó János.

morahalom_utc24_gs

Az előző szezonban a Szeged 2011 utánpótlásában dolgozó szakember a nyáron váltott: az új idényben már a dabasi futballban dolgozik, ahogy pedig kifejtette, ez által volt szerencséje látni az U17-es Eb selejtezőket, amiknek egy részét Dabason játszották. "Láttam játszani a hollandokat, a szerbeket és a cseheket. A magyar játékosok az új képzés rendszerében nevelkedtek már, a hollandok azonban hozzájuk képest fürgébbek, nem izomban erősebbek, hanem agresszívebbek és más a gondolkodásuk. A magyar futballnak az agresszivitásban és a gyorsaságában kell változnia, az edzők ezt a munkát nem szeretik, amikor egy gyereket meg kell tanítani passzolni, mi a tehetségeket keressük. Külföldön a mentalitást és a hozzáállást keresik, a holland gyerekek felteszik az életüket a futballra. A magyarok is megtesznek mindent, de nem feltétlenül az a gyerek kerül előtérbe. A saját pályafutásom alatt is megtapasztaltam, hogy voltak sokkal alázatosabb játékosok, de mégsem ők voltak favorizálva, hanem a tehetségnek kikiáltott gyerek” - nyilatkozta a korábbi Szeged 2011-játékos. Visszatérve Svájcra és péntekre: Laczkó János hozzátette, valószínű telt ház lesz a meccsen, és úgy látja, hasonló típusú játék alakulhat ki, mint ami a norvégok ellen láthattunk a pótselejtezőn. "Bízom a győzelemben, a magyar válogatott már képes arra, hogy bárki ellen úgy menjen fel a pályára hazai környezetben, hogy győzelmi esélye van, aztán ez majd a játékosok formájától is függ. Svájc gyengélkedve jön, de erre nem alapoznék, mert lehet, hogy van helyette kettő másik, aki még jobban kapar, ezzel nem kell foglalkozni. Jönnek az újabb fiatalok, akiknek meg kell ragadniuk az esélyt. Nyomás van a csapaton, mert a közvélemény sikert vár, óvatosan kell fogalmazni” - latolgatott a pénteki selejtező előtt Laczkó János. A magyar válogatott szövetségi kapitányától, Bernd Storcktól regnálása alatt megszokhattuk, hogy szinte minden alkalommal előáll valami meglepő dologgal: menetrendszerűen érkeznek a váratlan húzások a kapitánytól, ami azonban ennél is fontosabb, ezek a döntések az utóbbi időben rendre, vagy legalábbis igen nagy százalékban ülnek is. „A vereség és a győzelem is az edző felelőssége, én is így kezelem a dolgokat.

"Nem Storck neve a fontos, hanem az a szemlélet és mentalitás, amit ő hoz. Egy teljesítményalapú, eredmény centrikus rendszer, ez persze sokaknak nem tetszik, viszont ha azt akarjuk, hogy a futball fejlődjön, akkor muszáj egy kicsit ilyen karakán, öntörvényű embereket berakni”

Ő egy munkának tekinti ezt, az Eb-re való kijutáshoz a stábtagok is hozzájárultak, és ne feledjük el a játékosokat sem, akik hozzátették a magukét. Biztos, hogy próbálkozik ezúttal is, mindig próbál húzni valami újat, volt egy-két olyan dolog, amin én is meglepődtem, de utólag azt mondhatjuk rá, hogy bejött, ez valószínű az ő képességeit mutatja. A német mentalitás és stílus azt mondhatja, mindenképpen azon lesznek, hogy húznak valami váratlan, ami a győzelemhez elég lesz” - tért ki a szövetségi kapitány szerepére Laczkó János

Cél a Pro licenc

utc_futsal21_gs

A 31 éves szakember a közelmúltban megszerezte az UEFA A diplomáját is: a labdarúgó karrierje utáni pályafutásáról úgy fogalmazott, még mielőtt befejezése volna a futballt, elkezdte az edzői szakmát tanulni, amivel kapcsolatban komoly tervei is vannak ez, mivel profi edző szeretne lenni, erre tette fel az életét. "Megszereztem a B licencet, majd három évet kellett dolgoznom ebben, ezt követően egyből jelentkeztem az A licenc felvételijére, amit sikerrel abszolváltam, és 26 emberrel együtt bejutottunk. Ezt úgy fogom fel, hogy ez egy papír, amit megszereztem, de a napi munka az, ami fontos, ami segíti a fejlődésemet. Nagy dolog, hogy ezt megszereztem, hiszen egész Csongrád megyéből és a déli régióból csak én szereztem meg egyedül ezt a képesítést az előző évben. A következő célom az, hogy a Pro licencet megszerezzem, tervezem, hogy tovább fejlődjek és minél magasabb szintre kerüljek” - tért ki szakmai képesítésére Laczkó János, aki a jövővel kapcsolatban elmondta: öt éven belüli terve az, hogy a következő lépcsőfokot, azaz az UEFA Pro licencet is megszerezze, ehhez tanul és képzi magát, az pedig, hogy eléri-e, vagy sem, csakis önmagán múlik. „Még Fradi-játékosként játszottam kölcsönben Dabason, de nem e miatt kerültem ide" - mondta el nyári váltásának körülményeiről Laczkó János. Úgy folytatta, májusban végezte el a tanfolyamot, majd tanulni ment Dabasra, köszönhetően annak is, hogy a klubnak van egy partneri kapcsolata a Barcelonával, a szegedi tréner pedig a Barcelona tábor edzéseit akarta meglátogatni. "Eltöltöttem ott egy pár napot, majd beszélgetéseket követően ajánlottak nekem egy lehetőséget, amire azt mondtam, szolgálja a fejlődésemet, mint edző, hiszen új területet, új kihívást, új közeget jelent. Maradhattam volna Szegeden is, és elmondhattam volna, hogy egy feltörekvő, tehetséges edző vagyok, de nem éreztem azt a kihívást, amiből úgy gondoltam volna, hogy profitálni tudok. Lehet, hogy ismeretlenbe vágtam bele, de mégis az új kihívás mellett döntöttem, Pest közelsége is vonzóvá tette a dolgokat. A Barcelonával és a Ferencvárossal való kapcsolat mind azt mutatja, hogy a klub előre akar haladni” - így az immáron UEFA A diplomával rendelkező edző. A váltásról kifejtette, tudtam, hogy ezzel nem vállal egyszerű feladatot sem szakmailag, sem az életvitelét tekintve. "Szegeden maradhattam volna, viszont nem léptem volna túl a komfortzónámon, nem próbáltam volna olyan kihívás elé nézni, ami rövidtávon lehet, hogy nem jó, de hosszútávon biztos, hogy az edzői kvalitásomat és a kapcsolatrendszeremet fejleszti. Szegeden is voltak lehetőségeim, de mind olyan volt, amit úgy éreztem, hogy a fejlődésemet nem szolgálja” - zárta Laczkó János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.