Jubileumi kötet jelent meg a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumról

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy-egy karakteres műtárgy segítségével mutatja be a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum száztíz esztendejét a jubileum alkalmából készült kötet, az album segít megismerni a város múltját és a hajdan itt lakók életének néhány részletét is.

Nagy Imre, a közgyűjtemény igazgatója az MTI-nek felidézte, hogy Hódmezővásárhely közgyűlése 1905. február 15-én foglalta írásba a városi múzeum megalapításáról szóló határozatot, ezért ezt a napot tekintik az intézmény alapításának.

A mai szakemberek az eltelt száztíz esztendőre emlékeztek azzal, hogy a gyűjtemények jeles, vagy éppen még soha nem publikált, ám kiemelkedő darabjait egy kötetben, kis tanulmányok formájában bemutatják az érdeklődőknek, úgy hogy minden évhez egy-egy műtárgyat választottak. A rendezőelvek között szerepelt az adott műtárgy készítésének vagy leltározásának időpontja, alkotójának születési, illetve halálozási dátuma, egy-egy kiállítás időpontja, és törekedtek arra is, hogy megtartsák a múzeum négy gyűjteménye – régészet, néprajz, helytörténet, képzőművészet – közti egyensúlyt.

A bemutatott műtárgyak között szerepelnek olyan a város határán kívül is jól ismert alkotások, mint a népi kerámia, a vásárhelyi “szőrhímzés” eredeti darabjai, a Kökénydombi Vénusz, Tornyai János, Endre Béla, Rudnay Gyula, Kohán György, Németh József, Szalay Ferenc festményei, Pásztor János szobrai, Plohn József század elejei fényképfelvételei.

A szerkesztők törekedtek arra, hogy a kevésbé híres vagy teljesen ismeretlen műtárgyakra is fölhívják a figyelmet. A héten megjelent 260 oldalas albumban emellett olvasható egy-egy tanulmány a múzeum négy gyűjteményének történetéről is.

Előző sztori

Nézőpont Intézet: nem szabad hígítani a visegrádi négyek rendszerét

Következő sztori

Labdarúgás: az FK vendégeként javított a Makó + FOTÓK