Gazdaság

Húsz tonna hamisított mézet vont ki a forgalomból a Nébih

Húsz tonna hamisított mézet vont ki a forgalomból a Nébih

2016. október 27., csütörtök
Húsz tonna hamisított mézet vont ki a forgalomból a Nébih

Húsz tonna idegen cukrot tartalmazó hamisított mézet foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei több hónapos vizsgálatot követően, a termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint több hónapos előzetes adatgyűjtés után tartottak vizsgálatot egy nagykereskedésben, majd annak nyomán egy mézkiszerelő üzemben. A szakemberek a nagykereskedő cég által forgalmazott 4 kilogrammos vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A vizsgálatok szerint a termékek több mint 30 százalékban olyan cukrot tartalmaznak, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg. Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazó cégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta. Itt a megvizsgált tételek között szintén találtak a szakemberek hasonlóan kifogásolt készterméket. Az érintett összesen csaknem 20 tonna mézet a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel azokat elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették. Az ügyben a Nébih további nyomon követési vizsgálatokat végez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.