Hétvégén javítás lesz a Tisza Lajos körúton

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 7-9. között a 4-es villamosvonal Tisza Lajos körúti szakaszán a kivitelező garanciális burkolat és síntörés javítást végez. A javítás három napja alatt 3-4 jelzéssel villamospótló autóbuszok közlekednek a Dugonics tér – Tarján végállomás között. Az autóbuszok és trolibuszok pedig november 6-ig ideiglenesen az autóforgalmi sávokat használják az érintett szakaszon. Ajánlott figyelni a helyszíni tájékoztatótáblákat vagy előre tájékozódni a változásokról!

Az MTV4 Konzorcium október 7-9 között garanciális burkolat és síntörés javítást végez a 4-es villamosvonal Tisza Lajos körúti szakaszán a Gőzfürdő kitérőnél (Kálvin tér), valamint a Dózsa György utca torkolatában. Az SZKT szintén pályamunkát végez ugyanebben az időpontban: az Anna kúti csomópontban a Mérey utca csomópont irányából, a váltóállító antenna doboz áttelepítésére kerül sor.

Október 7. és november 6. között a tömeg- és autósközlekedés rendje a következőképpen módosul:

Péntek (okt. 7.) üzemkezdettől vasárnap (okt. 9.) üzemzárásig a villamosok helyett 3-4 jelzéssel villamospótló autóbuszok közlekednek a Dugonics tér – Tarján végállomás között, és az autóbuszok megállóit használják. A Dugonics tér felé a Glattfelder téren a villamospótló autóbuszok még a közös villamos-megállóhelyen, a Kálvin tér oldalában pedig a régi autóbuszmegállóban állnak meg; Petőfitelep felé az Anna-kútnál és a Glattfelder téren is a régi autóbuszöbölben kijelölt megállóhelyet használják. A villamosra történő átszállás a Dugonics téren biztosított.

A javítás ideje alatt a körút Kálvin téri szakaszán a villamospálya két oldalán húzódó belső forgalmi sávok igénybevétele is szükséges a tehergépjárművek számára, ezért péntektől vasárnapig a közúti forgalom a külső, parkoló sávokat használja. A beton kötésének időszaka alatt, azaz október 7. és november 6. között a Kálvin téri és Glattfelder téri, ideiglenes buszöblökben kialakított parkolók nem használhatók.

A villamospálya javított részein nem lehet áthajtani október 7. és november 6. között, ezért ezen időszak alatt a Madách utcánál csak a jobbra kanyarodás megengedett, hasonlóan, az Arany János/Takaréktár utcából is csak jobbra lehet kikanyarodni.

A 8-as és 10-es trolibusz közlekedésében egy változás lesz október 7. és november 6. között: a Szent István tér felé menet a trolik az autóforgalmi sávot használva az Anna kútnál a régi autóbuszöbölben kijelölt megállóhelyen állnak meg, majd bekanyarodnak a Vidra utca felé.

A 20-as és 24-es autóbuszok október 7. és november 6. között nem használhatják a Tisza Lajos körút Károlyi utca és Glattfelder tér közötti közös tömegközlekedési sávot, hanem a gépjárműforgalommal közös sávban közlekednek, és mindkét irányban ideiglenes megállóhelyeken várják az utasokat.

Petőfitelep felé az Anna-kútnál és a Glattfelder téren is a régi autóbuszöbölben kijelölt megállóhelyen állnak meg. A Dugonics tér felé a Glattfelder téren még a közös villamos-megállóhelyet használják, majd pedig a Kálvin tér oldalában a régi autóbuszmegállóban állnak meg.

Arra kérik az utasokat, hogy figyeljék a helyszínen a tájékoztatótáblákat, illetve előzetesen tájékozódjanak a menetrendi, megállóhelyi változások részleteiről az SZKT és DAKK Zrt. ügyfélszolgálatán vagy honlapján!

A javítás a garanciavállalási kötelezettség keretében valósul meg, azaz a városnak nem kerül pénzébe.

A 4-es villamosvonal felújítása a 2015-ig európai uniós támogatással megvalósult, 29,887 milliárd forint értékű Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része volt. Kivitelezés munkáit az MTV4 Konzorcium végezte 2,35 milliárd forint értékben. A rekonstrukció részeként megújultak a közművek és a megállók. Az új peronok akadálymentesek; rámpák, taktilis sávok segítik a közlekedést. Újjáépült 4 kitérő, kicseréltek 5452 méter villamosvágányt és felsővezetéket, melynek köszönhetően korszerű, üzembiztos és csendes lett ez a pályaszakasz. 8740 négyzetméter új aszfaltút, 100 négyzetméter új terelősziget és 4000 négyzetméter új járda létesült, faltól falig újjászületett a Tisza Lajos krt.

A Glattfelder tér és az Anna-kút között: tömegközlekedési sáv épült, a járdák díszburkolatot kaptak, zöld szigetekkel bővültek. Korszerűsítették a Glattfelder téri közlekedési csomópontot. A 4-es villamosvonal a Tarján végállomás és az Anna-kúti csomópont között teljesen megújult.

Előző sztori

Újabb ötvenhat fát mentettek a bordányiak

Következő sztori

Schmuck Erzsébet Szegeden: bérrendezést és többkulcsos SZJA-t sürget az LMP