Közélet

Helyettes államtitkár: nemzetstratégiai kérdés a demográfiai tendenciák megfordítása

Helyettes államtitkár: nemzetstratégiai kérdés a demográfiai tendenciák megfordítása

2016. október 18., kedd
Helyettes államtitkár: nemzetstratégiai kérdés a demográfiai tendenciák megfordítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős, nemrég kinevezett helyettes államtitkára szerint talán nincs is fontosabb nemzetstratégiai kérdés, mint a demográfiai tendenciák megfordítása, amiben sokat segíthetnek a civil szervezetek.

Beneda Attila

kedden Budapesten, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által szervezett Családszervezetek II. konferenciáján felhívta a figyelmet arra, hogy az előrejelzések szerint 2060-ra hétmillióra csökkenhet Magyarország lakossága. Ennek elkerülése érdekében a kormány azon dolgozik, hogy minél tovább bővítsék a családtámogatások lehetőségeit. A jövő egyik kiemelt feladatának nevezte a társadalom "érzékenyítését" arra, hogy családban élni jó. A helyettes államtitkár megemlítette, hogy jelenleg is zajlik az egyeztetés a II. Budapesti Demográfiai Fórum jövő évi megrendezéséről.

Kardosné Gyurkó Katalin

, a NOE elnöke elmondta, a családszervezetek júniusban rendezett első konferenciája óta elindultak az együttműködések a szervezetek között. Fontosnak nevezte, hogy a családokért dolgozó civil szervezetek minél jobban megismerjék egymást és összehangoltan dolgozzanak, mert együtt erősebbek tudnak lenni. A konferencián bemutatkozott a meghívott 14 civil szervezet, valamint a NOE új munkacsoportja, a nagyszülői tagozat. Asztalosné Zupcsán Erika, a tagozat vezetője elmondta, programjaikkal szeretnék csökkenteni a "szakadékot" és erősíteni az együttműködést a nagyszülők és az unokák között. A konferencia a bemutatkozások után panelbeszélgetésekkel folytatódott, a témák között szerepel az önkéntesség, a digitalizáció hatása a gyerekekre, a házasság és a családvédelem Európában, valamint a férfiak és férjek megszólításának lehetőségei. Az 1987-ben alakult egyesületnek jelenleg több mint 250 helyi közössége, mintegy 14 ezer tagcsaládja és hetvenezer tagja van. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. A szervezet munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.