Közélet

FM: kedvezett az idén az időjárás a parlagfűnek

FM: kedvezett az idén az időjárás a parlagfűnek

2016. október 13., csütörtök
FM: kedvezett az idén az időjárás a parlagfűnek

A sok csapadék és az időnkénti kiemelkedő meleg nagyon kedvezett a parlagfű kelésének és csírázásának az idén - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese csütörtökön a Pécs-Pogány repülőtéren.

Szalkai Gábor

az allergén gyomnövény elleni védekezés aktuális eredményeiről és a polgárőrség légi felderítésének módszereiről rendezett fórumon elmondta: az idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy 4000 hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt, eddig 70 millió forint bírságot szabtak ki. A szakember szerint tavalyhoz képest idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség. Szalkai Gábor felidézte, hogy az FM két éve dolgozik együtt az 56 ezer tagot számláló Országos Polgárőr Szövetséggel a parlagfű-mentesítés érdekében. A szakember az eddigi együttműködést nagyon jónak minősítette megjegyezve, hogy a jövőben is folytatni kívánják. A parlagfű elleni leghatásosabb módszerekről a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei tudnak információt nyújtani - tette hozzá. A szemléletformálás fontosságára térve kijelentette: egy parlagfű növényről 4000-6000 - negyven évig is életképes - mag kerülhet a talajba, illetve több millió pollen a levegőbe. Az eseményen bemutatták a polgárőrségnek a légi felderítés során - többek között a parlagfű-fertőzöttség ellenőrzésére - használt eszközeit, köztük siklóernyőket, valamint úgynevezett girokoptereket. Elhangzott: a gazdaságosan üzmeltethető, 15-25 millió forint értékű girokopter egy tankolással 400-500 kilométeres távolságot képes megtenni, kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.