Közélet

Fazekas Sándor: világtörténelmű jelentőségű volt a forradalom

Fazekas Sándor: világtörténelmű jelentőségű volt a forradalom

2016. október 21., péntek
Fazekas Sándor: világtörténelmű jelentőségű volt a forradalom

Világtörténelmi jelentőségű volt 1956 forradalma és szabadságharca - mondta Fazekas Sándor.

A földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a bükkábrányi képviselő-testület közös ünnepi ülésén úgy fogalmazott: a magyarság számára meghatározó forradalom a világ és Európa történelmének is jelentős eseménye volt. A magyarság évtizedes megaláztatás, testi és lelki szenvedés, gyötrés után kezébe vette sorsát. "A világ visszafogott lélegzettel" figyelte a forradalmárok küzdelmét, lelkesedésüket, elszántságukat, bátorságukat, azt, hogy szembeszálltak a Szovjetunióval.

Fazekas Sándor

szólt arról is, hogy 1956 elérte céljait, hiszen hozzájárult a magyarság újjászületéséhez, a szabadsághoz, lényegében a rendszerváltáshoz. Kelet-Európa népei is 1956-nak köszönhetően vették kezükbe sorsukat, így történt ez a prágai tavasz idején vagy a lengyel Szolidaritás harca során - jelentette ki. Azt mondta: a magyarság a korábbi évszázadokban is felkeléssel válaszolt arra, ha olyan sérelmek érték, amelyek már elérték az elviselhetetlen fokot. Így történt 1956-ban is, amikor - először a történelemben - felkelt és összefogott az ország a kommunizmus és a szocializmus világrendje ellen. Az a felkelés egyúttal szabadságharc is volt - szögezte le.

Tállai András

, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította, hogy szabadság és igazság nélkül lehetetlen élni, a magyar nép többször hitet tett emellett, és így tett 1956-ban is. Majd' egy évtizede tartó diktatúrát elégeltek meg az akkoriak, a magyarok azt akarták, ami minden nemzet méltóságához hozzátartozik, hogy visszakapják saját sorsukat, jövőjüket, szabadságukat. Hangoztatta: 56 hősei, a hétköznapok hősei ma már méltó helyre kerültek a magyar történelemben, a nemzeti emlékezetben. 1956 hősei ugyanakkor azt várják a maiaktól, hogy hűek legyenek az általuk képviselt értékekhez, és továbbvigyék azt a hitet és egységet, amelyért életüket áldozták. Azok a napok, hónapok bebizonyították, hogy van értelme az áldozatnak, a bátor és hősies kiállásnak, az erkölcsi kiállásnak - tette hozzá.

Tállai András

úgy fogalmazott: 1956 egyúttal világtörténeti esemény is volt, kezdete a kommunista világuralom erkölcsi összeomlásának, és hozzájárult Európa újraegyesítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.