Közélet

Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői

Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői

2016. október 26., szerda
Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői

November elsejétől Csongrád városa, valamint Bács-Kiskun megye és Baranya megye jelentős része a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási köréhez kerül. Ezzel immár 2499 településen gondoskodnak a szervezet alkalmazásában álló szakemberek a lakossági tulajdonban lévő kémények rendszeres tisztításáról és biztonságos működésének ellenőrzéséről - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A mostani bővítéssel 96 Bács-Kiskun megyei, 246 baranyai és három Csongrád megyei település lakosai kapják ezután a katasztrófavédelemtől a sormunkában végzett kéményellenőrzések időpontjáról szóló értesítőt. Gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőberendezésekhez kapcsolódó kémények esetén ez kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg. Az ingyenes lakossági sormunka magában foglalja az ingatlanhoz tartozó kémény – füstelvezető-rendszer – és a hozzá tartozó összekötőelemek műszaki és biztonsági állapotának, tömörségének, átjárhatóságának ellenőrzését és tisztítását. A tevékenység fontos eleme, hogy a szakember ellenőrzi, nem áramlik-e vissza a szén-monoxid, valamint felmérik a helyiségek légáramlási viszonyait módosító egyéb tényezőket. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy egy új szagelszívó vagy ventillátor beépítése, a régi nyílászárók újakra cserélése, illetve a szellőzők eltakarása mind-mind befolyásolják a helyiségek légellátását. Amennyiben nincs meg a biztonságos égéshez szükséges levegőmennyiség, úgy tökéletlen égés alakulhat ki és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid-koncentráció alakulhat ki. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve országosan, az egységes kiszolgálás érdekében központi ügyfélszolgálati rendszerben tájékoztatja és segíti az ügyfeleket. Általános információkat a

www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

weboldalon lehet megtalálni, a konkrét kérdések esetén érdemes az online ügyintézést választani, telefonon pedig az ingyenes 1818 9.1 hívható. A központ munkáját a megyei ellátási csoportok támogatják, elsődleges feladatuk az ellátási területhez kapcsolódó sormunka és a soron kívüli, megrendelésre, költségtérítés ellenében végzett kéményseprőipari feladatok munkaszervezése. A megyei ellátási csoportoknál személyes ügyintézésre is lehetőség van. Az ügyfélszolgálatok országosan hétfőnként 8-20 óráig, keddtől péntekig pedig 8-14 óra között tartanak nyitva. A megyei csoportok címét útvonaltervezővel együtt a honlap Ügyfélszolgálati oldalán találják. Az ellenőrzés valamennyi kéménytulajdonos érdeke, ezért fontos, hogy mindenki tegye lehetővé a kéményseprők bejutását otthonába, így segítve a kéményellenőrzést és az előírt feladatok elvégzését. Legalább ennyire fontos továbbá a feltárt hibák mihamarabbi kijavíttatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.