Decembertől változik a szemétszállítás rendje Szeged belvárosában

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szemetszallitas01_gs

Hamarabb kezdik a kukák ürítését a belvárosban, hogy a reggeli csúcsforgalom idején már ne akadályozzák a nagy járművek a közlekedést, és az is változás, hogy a heti három helyett két alkalommal szállítják el a lakossági hulladékot.

Mint ismeretes, megváltozott a hulladékszabályozás rendje, januártól egy vagyonkezelő társaság alakult, amely a korábbi közszolgáltatói feladatokból nemcsak a számlázást, hanem a logisztikai rendszerrel kapcsolatos információkat, fejlesztéseket, különböző finanszírozási igények elbírálását is ellátja – tájékoztatott Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek keretében a közszolgáltatók átvizsgálják – így a szegedi társaság is – felülvizsgálja a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységeit és átgondolja korábbi logisztikai és szervezési feladatait.

Időközben a 60 és 80 literes gyűjtőedényekre vonatkozó szabályozás is életbe lépett, ez azt is jelentette, hogy nagyon sok háztartásban a minimum 110 literes kukák helyett megjelentek a kisebbekre irányuló igények. Az ügyvezető elmondta, az ilyen jellegű megkereséseket a vonatkozó törvény szerint elbírálják, és amennyiben a jogszabályi előírásoknak megfelelnek, természetesen megkapják a lakosok a kisebb szemétgyűjtőt. Koltainé Farkas Gabriella elmondta, ez azt is felvetette, hogy a jelenlegi gyűjtőedény űrtartalom valószínűleg több mint a lakosok által ténylegesen megrendelt.

Ez a belvárosban mutatkozott is, amikor ugyanis kísérleti jelleggel elkezdték a belvárosi gyűjtőedények chippel ellátni, kiderült, hogy az edényzetek űrtartalma nincs összhangban azzal, amit a lakosság megrendel a társaságtól. Ha pedig kevesebb mennyiségű szemét elszállítását kérik a szegediek, akkor kevesebb járattal is megoldható a szállítás, s ezáltal valamelyest tehermentesíteni lehet a belvárost. „Rengeteg panasz és megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a belvárosban a reggeli órákban nehéz a közlekedés. Eleve nagy a forgalomterhelés, és ha még a hulladékszállító jármű is behajt az utcákba és rendszeresen megáll a kukaürítések miatt, az sok bosszúságot okoz a közlekedőknek. A kevesebb hulladékmennyiséget és a lakosok felvetését figyelembe véve, úgy döntöttünk, hogy átalakítjuk a járatok számát, illetve az ürítések időpontját” – magyarázta a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Heti háromszor volt kukaürítés a belvárosban, hétfőn, szerdán és pénteken, december elsejétől viszont már csak hétfőn és pénteken végzik el a szállítást. Lényeges változás továbbá, hogy egy órával korábban, fél ötkor fognak indulni a járatok, így várhatóan reggel 7-re végeznek, vagyis amikorra a lakosság a belvárosban munkába indul, addigra már nem akadályozzák a forgalmat a kukásautók. Koltainé hozzátette, természetesen a többi városrészt is megvizsgálják, mindenütt törekszenek a járatoptimalizálásra.

Ha valaki kisebb űrméretű kukát igénnyel, ám kiderül, hogy annak űrtartalma mégsem elég, akkor módosíthatja a szerződését. Amennyiben csak néha lenne nagyobbra szüksége, akkor a társaság Stefánián lévő ügyfélszolgálati irodáján igényelhet 635 forintért a cég emblémájával ellátott zsákot, amit majd a következő számláján szerepeltetnek. Koltainé felhívta a figyelmet arra, hogy ez olcsóbb, mintha valaki bármilyen egyéb zsákot tesz a kuka mellé, abban az esetben ugyanis egy 110 literes edényzet ürítésének a díját adják a soron következő számlához, ami drágább. Hangsúlyozta, ha annyi hulladékot zsúfolnak a kukába, hogy annak nem lehet lecsukni a fedelét, akkor szintén többlethulladékot fognak kiszámlázni. Ezt egyébként minden esetben regisztrálják, és értesítőt hagynak a lakosnak, hogy előre tudható, hogy többlethulladék miatt magasabb lesz a következő számlán a fizetendő összeg.

A 33 önkormányzatot tömörítő Dél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulás 1,5 milliárd forintot nyert uniós pályázaton, mely összegből kukákat és járműveket vásároltak. Szegeden 15 új jármű állt forgalomba, amelyek a korábbiaknál kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, olcsóbbak, nem utolsó sorban pedig halkabbak is, mint a régebbiek. Az edényzetek cseréje is megkezdődött már, az érintetteknek értesítőt küldenek, mint ahogy a járatrend módosulásáról is.

Előző sztori

Édesanyja betegsége terelte Farkas Klaudiát a kutatói pályára

Következő sztori

Labdarúgás: pontokat remél a visszatérő játékosok után a SZEOL

Legutóbbi hasonló cikkek