Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Bohács és B. Nagy: jól szerepelt a két választókerület a referendumon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

nepszavazas34_gs

A nem szavazatok elsöprő többségét sikernek értékelte portálunknak Bohács Zsolt és B. Nagy László. Csongrád megye 2-es választókerületében ráadásul öt olyan település is volt, ahol a választásra jogosultak több mint fele járult az urnák elé, igaz a szegediek voltak a legkevésbé aktívak a nagyvárosok lakosai közül.

Sikernek könyvelte el Bohács Zsolt, Csongrád megye 1-es választókerületi elnöke, hogy a vasárnapi referendumon az érvényesen voksolók több mint 98%-a nemmel szavazott. A fideszes politikus kiemelte, annak ellenére, hogy nem volt érvényes a népszavazás, 3 282 723 fő szavazott nemmel, ami szerinte komoly előnyt jelent a kormánynak, hogy tovább folytassa munkáját. Hozzátette, figyelembe kell venni azt is, hogy a választásra jogosultak egyharmada semmilyen referendumon nem vesz részt, ennek fényében is szép eredménynek tartja a több mint 3,2 millió nem szavazatot. „A választókerületet tekintve volt ahol alacsonyabb volt a részvétel, de akadt olyan település, ahol a választásra jogosultak csaknem 50%-a elment szavazni, ami jelzi, hogy az emberek érezték, fontos kérdésben kíváncsi a kormány a véleményükre” – mondta el portálunknak Bohács. Deszken például a választásra jogosultak 39,88%-a járult az urnák elé, Ferencszálláson ez az arány 47,25, Újszentivánon 42,29, Tiszaszigeten pedig 46,06%-os volt a szavazási hajlandóság. Kilóg a sorból azonban Kübekháza, ott mindössze a felnőtt lakosság 32,93% vett részt a referendumon, ezzel Csongrád megye legrosszabb eredményét produkálták a település lakói a részvétel szempontjából.

bohacs11kf

A választókerület Szeged egy részét is magában foglalja, s ahogy megírtuk, a csongrádi megyeszékhely a nagyvárosok közül a legalacsonyabb részvételi arányt produkálta, az országos átlag (43,35%) alatt maradt a részvétel (37,82%) Ezzel kapcsolatban a fideszes választókerületi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a napfény városának választópolgárai sosem voltak igazán aktívak, a korábbi referendumok is viszonylag alacsony részvétel mellett zajlottak. „Hiába nem pártpolitikai kérdés volt a vasárnapi népszavazás, tudjuk, hogy Szegeden a lakosság egy része másképp gondolkodik, és passzív annak ellenére, hogy most vasárnap a következő évtizedekre kellett volna meghatározniuk saját és gyermekeik, unokáik sorsát. Sajnos nagyon kevesen gondolták úgy, hogy foglalkoznak ezzel a kérdéssel, ami nem egy túl jó üzenet, de 98,14%-uk nemmel voksolt, amit pozitívnak értékelek” – fogalmazott.

Csongrád megye 2-es számú választókerületének fideszes elnöke, B. Nagy László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy bár országosan nem lett érvényes a népszavazás, választókörzetében öt településen a választásra jogosultak több mint fele ment el voksolni vasárnap. Az öttömösiek 50,43%-a, a ruzsaiak 52,8%-a, a zákányszékiek 53,95%-a, a forráskútiak 55,37%-a, míg a mórahalmiak 60,34%-a vett részt a referendumon. „A választókerület összességét nézve a szavazásra jogosultak 48,3%-a ment el szavazni, ami szép eredmény, hiszen 5%-kal több, mint az országos átlag. Ez az eredmény úgy jött össze ráadásul, hogy Szegeden alig haladta meg a 37%-ot a részvételi arány. Összességében elégedett vagyok, és ezúton is köszönöm mindenkinek a munkáját, aki dolgozott a kampány során, és természetesen a szavazóknak is, akik véleményt nyilvánítottak ebben a fontos kérdésben” – nyilatkozta portálunknak B. Nagy László. Hozzátette, a nem szavaztok aránya felülmúlta a várakozásait, megkérdőjelezhetetlen az eredmény ebben a tekintetben.

bnagy003kf

A honatya szerint az alacsony szegedi részvétel mögött az is áll, hogy a helyben erős baloldal szervezett ellenkampányt folytatott, azért dolgoztak, hogy ne legyen eredményes a népszavazás. Megjegyezte, ettől függetlenül nem gondolja, hogy a szegediek véleménye ebben a kérdésben eltérne a többség véleményétől. „Tiszteletben kell tartani, hogy Szegeden a választópolgárok közül csak kevesen mentek el szavazni, de akik részt vettek, döntő többségében nemmel szavaztak” – fűzte hozzá. B. Nagy László szerint nem szerencsés olyan összehasonlítást tenni, hogy Szeged esetében több mint 7000-rel többen szavaztak most nemmel, mint ahányan Botka Lászlót polgármesterré választották annak idején, hiszen a két választás lényegesen eltér egymástól. A fideszes honatya szerint az önkormányzati választásnál sokkal komolyabb kérdésről szólt a vasárnapi referendum, más volt a célja és a következménye is más lesz, mint egy helyhatósági választásnak.

Egészség

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed.

Tovább olvasom

Közélet

Benedek, a leghíresebb középkori tanító

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Aktuál