Közélet

Bohács és B. Nagy: jól szerepelt a két választókerület a referendumon

Bohács és B. Nagy: jól szerepelt a két választókerület a referendumon

2016. október 3., hétfő
Bohács és B. Nagy: jól szerepelt a két választókerület a referendumon
nepszavazas34_gs

A nem szavazatok elsöprő többségét sikernek értékelte portálunknak Bohács Zsolt és B. Nagy László. Csongrád megye 2-es választókerületében ráadásul öt olyan település is volt, ahol a választásra jogosultak több mint fele járult az urnák elé, igaz a szegediek voltak a legkevésbé aktívak a nagyvárosok lakosai közül.

Sikernek könyvelte el

Bohács Zsolt

, Csongrád megye 1-es választókerületi elnöke, hogy a vasárnapi referendumon az érvényesen voksolók több mint 98%-a nemmel szavazott. A fideszes politikus kiemelte, annak ellenére, hogy nem volt érvényes a népszavazás, 3 282 723 fő szavazott nemmel, ami szerinte komoly előnyt jelent a kormánynak, hogy tovább folytassa munkáját. Hozzátette, figyelembe kell venni azt is, hogy a választásra jogosultak egyharmada semmilyen referendumon nem vesz részt, ennek fényében is szép eredménynek tartja a több mint 3,2 millió nem szavazatot. „A választókerületet tekintve volt ahol alacsonyabb volt a részvétel, de akadt olyan település, ahol a választásra jogosultak csaknem 50%-a elment szavazni, ami jelzi, hogy az emberek érezték, fontos kérdésben kíváncsi a kormány a véleményükre” – mondta el portálunknak Bohács. Deszken például a választásra jogosultak 39,88%-a járult az urnák elé, Ferencszálláson ez az arány 47,25, Újszentivánon 42,29, Tiszaszigeten pedig 46,06%-os volt a szavazási hajlandóság. Kilóg a sorból azonban Kübekháza, ott mindössze a felnőtt lakosság 32,93% vett részt a referendumon, ezzel Csongrád megye legrosszabb eredményét produkálták a település lakói a részvétel szempontjából.

bohacs11kf

A választókerület Szeged egy részét is magában foglalja, s ahogy

megírtuk

, a csongrádi megyeszékhely a nagyvárosok közül a legalacsonyabb részvételi arányt produkálta, az országos átlag (43,35%) alatt maradt a részvétel (37,82%) Ezzel kapcsolatban a fideszes választókerületi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a napfény városának választópolgárai sosem voltak igazán aktívak, a korábbi referendumok is viszonylag alacsony részvétel mellett zajlottak. „Hiába nem pártpolitikai kérdés volt a vasárnapi népszavazás, tudjuk, hogy Szegeden a lakosság egy része másképp gondolkodik, és passzív annak ellenére, hogy most vasárnap a következő évtizedekre kellett volna meghatározniuk saját és gyermekeik, unokáik sorsát. Sajnos nagyon kevesen gondolták úgy, hogy foglalkoznak ezzel a kérdéssel, ami nem egy túl jó üzenet, de 98,14%-uk nemmel voksolt, amit pozitívnak értékelek” – fogalmazott. Csongrád megye 2-es számú választókerületének fideszes elnöke,

B. Nagy László

országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy bár országosan nem lett érvényes a népszavazás, választókörzetében öt településen a választásra jogosultak több mint fele ment el voksolni vasárnap. Az öttömösiek 50,43%-a, a ruzsaiak 52,8%-a, a zákányszékiek 53,95%-a, a forráskútiak 55,37%-a, míg a mórahalmiak 60,34%-a vett részt a referendumon. „A választókerület összességét nézve a szavazásra jogosultak 48,3%-a ment el szavazni, ami szép eredmény, hiszen 5%-kal több, mint az országos átlag. Ez az eredmény úgy jött össze ráadásul, hogy Szegeden alig haladta meg a 37%-ot a részvételi arány. Összességében elégedett vagyok, és ezúton is köszönöm mindenkinek a munkáját, aki dolgozott a kampány során, és természetesen a szavazóknak is, akik véleményt nyilvánítottak ebben a fontos kérdésben” – nyilatkozta portálunknak B. Nagy László. Hozzátette, a nem szavaztok aránya felülmúlta a várakozásait, megkérdőjelezhetetlen az eredmény ebben a tekintetben.

bnagy003kf

A honatya szerint az alacsony szegedi részvétel mögött az is áll, hogy a helyben erős baloldal szervezett ellenkampányt folytatott, azért dolgoztak, hogy ne legyen eredményes a népszavazás. Megjegyezte, ettől függetlenül nem gondolja, hogy a szegediek véleménye ebben a kérdésben eltérne a többség véleményétől. „Tiszteletben kell tartani, hogy Szegeden a választópolgárok közül csak kevesen mentek el szavazni, de akik részt vettek, döntő többségében nemmel szavaztak” – fűzte hozzá. B. Nagy László szerint nem szerencsés olyan összehasonlítást tenni, hogy Szeged esetében több mint 7000-rel többen szavaztak most nemmel, mint ahányan

Botka Lászlót

polgármesterré választották annak idején, hiszen a két választás lényegesen eltér egymástól. A fideszes honatya szerint az önkormányzati választásnál sokkal komolyabb kérdésről szólt a vasárnapi referendum, más volt a célja és a következménye is más lesz, mint egy helyhatósági választásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.