Közélet

Balog Zoltán: a magyaroknak fontos az önrendelkezés joga

Balog Zoltán: a magyaroknak fontos az önrendelkezés joga

2016. október 21., péntek
Balog Zoltán: a magyaroknak fontos az önrendelkezés joga

A magyarok tudják mit jelent, ha mások döntenek a sorsukról, ezért elengedhetetlen számukra, hogy saját kezükbe vegyék és maguk irányítsák az életüket, fontos számukra az önrendelkezés joga - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán

hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet a Brüsszel által meghatározott kötelező elosztási kvótával, azonban ellátja az országba legálisan érkezőket. Hozzátette: Magyarország nem fogadja be gazdasági migránsokat, csak a politikai menekülteket, akik nem biztonságos harmadik országból érkeznek. A miniszter kijelentette, hogy Magyarország az önrendelkezés jogának megfelelően szeretné eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni. A magyar álláspont szerint a jelenlegi migrációs helyzet nem oldható meg pusztán az emberek befogadásával, hanem meg kell vizsgálni a helyi konfliktus kialakulásának okait is - mondta. Arról is beszélt, hogy egy állam feladata, hogy védje és biztosítsa a határait. Emlékeztetett: Magyarország számos segélyprogramban vesz részt, segítséget nyújt Ukrajnában, egy észak-iraki kórház felépítésében vesz részt, és a kormány a romák integrációján is dolgozik. Leszögezte: Magyarország nem akarja, hogy olyan radikálisan megváltozzon a mindennapi élet, mint az Franciaországban vagy Németországban történt. Úgy vélte, hogy Európa azáltal is erős lehet, ha a tagállamok erősek. Mind mondta: Magyarország nem akarja elhagyni az Európai Uniót , de meg akarja változtatni azt. Az a kérdés, hogy miképpen lehet cselekvőképesebbé és erősebbé tenni az EU-t, amely egyre gyengébb lesz egyrészt a migráció, másrészt az Oroszország és az Egyesült Államok közötti konfliktus miatt - szögezte le. Az 1956-os történelemfeldolgozással kapcsolatban arról beszélt, hogy korábban hazudtak a történelemről és elhallgatták azt, ma már inkább az érdektelenség a jellemző. Mint mondta: a mai generáció nem látja, hogy az 1956-os események nélkül nem jött volna létre a jogrend, a jogállamiság és a szabadság. Emiatt igyekeznek megszólítani a forradalmi eseményekben résztvevőket, hogy személyes élményként elmeséljék a fiataloknak az átélteket. A miniszter egyúttal köszönetet mondott Svájcnak, hogy 1956 eseményeit követően mintegy 14 ezer menekülő magyart fogadott be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.