Közélet

Az EP nem vette napirendre a magyarországi népszavazás kérdését

Az EP nem vette napirendre a magyarországi népszavazás kérdését

2016. október 3., hétfő
Az EP nem vette napirendre a magyarországi népszavazás kérdését

Elutasították az Európai Parlament (EP) hétfői strasbourgi plenáris ülésén azt a képviselői indítványt, hogy vegyék a testület napirendjére az előző napi magyarországi kvótareferendum kérdését.

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) frakció által benyújtott indítvány értelmében az uniós parlamentnek meg kellett volna vitatnia a menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról kiírt népszavazás kérdését, illetve ki kellett volna kérnie az ügyben az Európai Bizottság véleményét. A frakció nevében Marie-Christine Vergiat, a GUE-NGL képviselője szólalt fel, aki elmondta, hogy főként a kormányzati kampány hangnemét kifogásolják, mert - mint mondta - az annak során megfogalmazott "hazugságok méltatlanok az Európai Unióhoz". Philippe Lamberts, a zöld képviselőcsoport társelnöke támogatásáról biztosította az indítványt, szerinte a Magyarországon megfigyelhető reakciók mindenhol máshol is jelen vannak Európában, ezért érdemes lenne foglalkozni a kérdéssel, el kellene gondolkozni rajta, hogy miképp reagálunk a menekültválságra. A képviselők 181 nem szavazattal, 101 ellenében és 11 tartózkodás mellett elutasították a kezdeményezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.