Közélet

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 üzenetéről

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 üzenetéről

2016. október 23., vasárnap
A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 üzenetéről
1956_megemlekezes

A civil szervezet október 23-i sajtónyilatkozatában úgy fogalmaz: az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján a dicsőséges események megünneplése mellett gondolkodjunk el azon is, meddig tűrjük még, hogy aktív közéleti szerepre méltatlan emberek alakítsák hazánk és városunk jövőjét! A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 című közleménye alább olvasható.

Hatvan esztendeje már, hogy a szegedi egyetem padsoraiban csiholt szikra lángra lobbantotta az országot, s nemzetünk térdre kényszerítette a szocializmus téveszméjét hirdető, valójában iszonytató diktatúrát működtető rendszert. Megmutattuk a világnak, hogy a magyarság nem tűri az embertelenséget, a kegyetlen elnyomást, és népünk – mint már annyiszor történelme folyamán – ismét kivívta régóta áhított szabadságát. A csoda két hétig sem tartott: a szovjet tankok vérbe fojtották a forradalmat, majd jött a megtorlás: százakat végeztek ki, ezreket vetettek börtönbe a hazaáruló

Kádár János

és társai utasítására. További harminchárom évet kellett várnunk arra, hogy végre megszabadulhassunk a kommunista béklyótól, és létrejöjjön a demokratikus Magyarország – ahol ma is élünk. Sokan, sokféleképpen próbáltak és igyekeznek ma is emléket állítani nemzetünk jeles eseményének. Szerencsére szép számmal élnek még azok közül, akik közvetlen szemtanúi, résztvevői voltak a dicső napoknak. Hajtsunk fejet előttük, tisztelet az önfeláldozó hősöknek! Sokan vannak azonban azok is, akik megszépítve vagy akár elferdítve a valóságot, mindenáron igyekeznek a saját képükre formálni a történelmet, mert ebből morális, anyagi vagy politikai hasznot remélnek. És sajnos olyanok is akadnak, akik arra is méltatlanok, hogy 1956-ot egyáltalán a szájukra vegyék – akik annak idején a barikád másik oldalán álltak; akik részt vettek a forradalom leverésében, az azt követő megtorlásban vagy a velejéig romlott Kádár-korszak évtizedeken át való fenntartásában. Nagy részük a rendszerváltozáskor a vörös csillagot szegfűre cserélte, és azt hitte, a nemzet mindent megbocsát. Ezek azok az elvtársak és elvtársnők, akik napjainkban elkötelezett demokrata urakként és hölgyekként tetszelegnek a választópolgárok előtt, akik a keblükön melengettek és kineveltek egy új politikusgenerációt. Ez az új nemzedék hajlamos elfelejteni elődei bűneit, viszont általános magatartásában, különösen a nemzeti sorskérdésekhez való hozzáállásában soha nem hazudtolja meg egykori tanítómestereit: ugyanúgy idegen nagyhatalmak kegyeit keresi, és harminc ezüstpénzért eladja a becsületét bárkinek. Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján a dicsőséges események megünneplése mellett gondolkodjunk el azon is: meddig tűrjük még, hogy aktív közéleti szerepre méltatlan emberek alakítsák hazánk és városunk jövőjét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.