Közélet

A forradalom és a megtorlás szereplőinek bemutatásán is dolgoznak a történészek

A forradalom és a megtorlás szereplőinek bemutatásán is dolgoznak a történészek

2016. október 23., vasárnap
A forradalom és a megtorlás szereplőinek bemutatásán is dolgoznak a történészek

Az 1956-os forradalom szereplőinek bemutatása mellett a megtorlásban résztvevők megismertetésén is dolgoznak a történészek - mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történésze az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Horváth Zsolt

elmondta céljuk: a forradalom résztvevőinek minél életszerűbb megrajzolása, a "sokarcú" 56, a forradalmárok társadalmi összetételének bemutatása. Próbálnak minél emberközelibb '56-os hősöket megjeleníteni, minél teljesebb életutakat felrajzolni - tette hozzá. Emellett az 1956 utáni megtorlás minél részletesebb szisztematikus, rendszerszintű feltárásán is dolgoznak - mondta a NEB történésze, hozzátéve: a megtorlás szereplőinek is megpróbálnak "arcokat adni". A történész kitért arra is, hogy az 1956-tal foglalkozó történészek fontos forrásnak tekintik a személyes interjúkat. Horváth Zsolt ugyanis elmondta, hogy az '56-os események megismerésében azért is vannak "fehér foltok", mert esetleges volt, hogy miket dokumentáltak, s milyen utasítások születtek szóban. Továbbá vannak olyan történészi vélemények is, hogy a megtorlási iratokból nem annyira a valós történéséket, hanem inkább a kádári rendszer működését lehet rekonstruálni - jegyezte meg Horváth Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.