Kultúra

’56-os emlékséta Szegeden

’56-os emlékséta Szegeden

2016. október 12., szerda
’56-os emlékséta Szegeden
tankok_Széchenyi tér_mfm_t26483

A Bölcsészettudományi Kar épületében indították útjára lelkes és bátor fiatalok a gondolatot, mely elvezetett a forradalomhoz. A Móra Ferenc Múzeum emléksétát szervez az ’56-os szegedi történések tiszteletére október 15-én, szombaton fél 4-től. Azokat a helyszíneket járhatják be az érdeklődők, ahol fontos események zajlottak hatvan évvel ezelőtt.

Szegedről indult el a forradalmi gondolat, mely aztán az október 23-i budapesti eseményekhez vezetett. 1956. október 16-án bátor egyetemisták forradalmi összejövetelt rendeztek a Bölcsészettudományi Kar legendás termében, az Auditorium Maximumban, majd október 20-i gyűlésükön összeállították a későbbi 16 pontos követelések gerincét. Szeged tehát ikonikus helyszíne volt a forradalom elindulásának, az eseményeknek: a napfény városának utcáin, terein zajlottak a történések 1956 őszén. Szegediek, Szegeden tanuló egyetemisták ezrei járnak nap mint nap ezek között az épületek között, ezeken a tereken, ülnek a Bölcsészkar legendás előadójában. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, mi is zajlott ezen falak között, ezeken az utcákon 60 évvel ezelőtt. A Móra Ferenc Múzeum ezért ’56-os emléksétát hirdet október 15-én, szombaton 15.30-kor, mely során a résztvevők megismerhetik a szegedi forradalmi eseményeket, drámákat, történeteket, hősöket. Kiderül, hogyan zajlott a Takaréktár utcai sortűz, hogyan halt hősi halált Schwartz Lajos, hogyan özönlöttek be a tankok Szeged utcáira. A másfél órás sétán fotókkal szemléltetve mutatják be a Szegeden történteket a Móra Ferenc Múzeum munkatársai, melyhez bárki csatlakozhat.

Útvonal:

Móra Ferenc Múzeum – Szegedi Nemzeti Színház - Takaréktár utca /Széchenyi tér/ - Megyeháza – Nagy Imre-szobor - Klauzál tér – SZTE-BTK Egyetem utcai épülete. A részvétel ingyenes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.