Vádat emeltek a migránsokat megrúgó operatőrrel szemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

laszlo_petra

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség szerdán vádat emelt azzal az operatőrként dolgozó nővel szemben, aki tavaly szeptemberben Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat rúgott meg.

A vádirat szerint a vádlott 2015. szeptember 8-án főszerkesztői utasításra jelent meg munkatársával Röszke külterületén az un. Röszke 1 gyűjtőpontnál, hogy egy tévétársaságnak készítsen felvételeket az ott kialakult migrációs helyzetről. Aznap délután 13 óra körül mintegy 1300 migráns tartózkodott a gyűjtőponton a Készenléti Rendőrség felügyelete mellett. Fél kettőt követően mintegy 400 személy a várakozásra kijelölt területről kitört és Szeged irányába indult el. A rendőrsorfal áttörésének időpontjában a vádlott közvetlenül a sorfal mögött állt és azt követően is ott maradt, hogy a menekültek mellette szaladtak el. A felvételek készítése közben vádlott egy fiatal férfit jobb lábbal, egy gyors mozdulattal, talppal lábszáron rúgott, majd egy kiskorú lányt is jobb lábbal, térdmagasságban megrúgott. A vádlott röviddel ezt követően egy gyermeket a kezében tartó férfi felé is rúgott, azonban a rúgás a férfit nem érte el. A férfi ennek ellenére a gyermekkel a kezében elesett, mivel amikor annak érdekében, hogy a gyűjtőpont területét elhagyja, szaladni kezdett, az intézkedő rendőrök egyike megpróbálta őt megfogni és így visszatartani, és a fogásból magát kiszabadító férfi ennek következtében egyensúlyát vesztette.

A vádlott sérülést nem okozó, de erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen levőkben megbotránkozást, felháborodást váltson ki.

Az ügyészség a vádlottat garázdaság vétségével vádolja. Az ügyészség fokozott felügyelete mellett folyamatban volt nyomozás vizsgálta azt is, hogy vádlott magatartása megvalósít-e más, súlyosabb bűncselekményt. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy vádlott cselekménye nem volt alkalmas súlyosabb sérülés okozására, valamint nem merült fel adat arra nézve, hogy a vádlottat az erőszakos magatartás kifejtése során motiválta volna a sértettek származása, migráns volta.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Előző sztori

Balástyai ATM-nél szelfizett egy bankkártyatolvaj

Következő sztori

Balog: figyelemfelhívás és a humanitárius akciók koordinálása az Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság feladata