Közélet

Ukrajnába látogat Áder János csütörtökön

Ukrajnába látogat Áder János csütörtökön

2016. szeptember 28., szerda
Ukrajnába látogat Áder János csütörtökön

Áder János köztársasági elnök csütörtökön Ukrajnába utazik, ahol részt vesz a Babij Jar-i tragédia 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés eseményein - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán az MTI-t.

Hetvenöt éve, 1941. szeptember 29-30-án német SS-katonák a Kijev melletti Babij Jar szakadékban több mint 33 ezer zsidó embert végeztek ki. A Szovjetunió ellen 1941 júniusában indított német "villámháború" nyomán szeptember 19-én a németek elfoglalták Kijevet. A megszállók kegyetlenül toroltak meg minden szabotázst, s amikor a szovjet ellenállók távirányítással levegőbe röpítették Kijev belvárosának nagy részét, benne a Wehrmacht főhadiszállásával, ezt ürügyként használták fel a zsidók megsemmisítésére. Összeterelték, majd a Kijevtől tíz kilométerre északnyugatra található Babij Jar szurdokba hajtották a városban élő zsidókat, ahol egy SS-különítmény legéppuskázta őket. A fennmaradt kimutatások szerint Babij Jarnál két nap alatt 33 771 embert öltek meg. A német megszállás idején Babij Jarban újabb kivégzéseket hajtottak végre, az áldozatok között zsidók, cigányok, partizánok, hadifoglyok, elmegyógyintézeti ápoltak is voltak, összességében 100-150 ezer embert gyilkoltak meg. A népirtás fő felelőseit 1948-ban, a nürnbergi pert követő úgynevezett Einsatzgruppe-perben elítélték, Paul Blobel SS-ezredest, a kivégzéseket végrehajtó halálkommandó parancsnokát 1951-ben felakasztották. A tömegmészárlás 75. évfordulóján tartandó rendezvénysorozat keretében Kijevben a tragédiára filmfesztivállal is emlékeznek, amelyen levetítik Nemes Jeles András Saul fia című, Oscar-díjas filmjét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.