Újra a bringásoké lesz a belváros a Critical Mass-en

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cm_tavasz024kf

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként szeptember 25-én, vasárnap 15 órakor ismét elindul a kritikus tömeg, hogy bevegye Szeged belvárosát.​​

“2006 áprilisa óta minden évben kétszer közös bringázásra hívjuk Szeged város lakosságát, hogy megmutathassuk: a kerékpározás igazi alternatíva városunkban az egészséges, gyors és környezetbarát közlekedésre, valamint hogy fölhívjuk a város figyelmét a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos teendőkre. Az elmúlt egy évtizedben megsokszorozódott a kerekezők száma, napjainkban már a szegediek több, mint 17%-a a bringát választja közlekedési eszközének. A biciklizés a városi utcakép részévé vált, az Oskola utca például – forgalma alapján – akár Szeged 4. körútja lehetne, olyan sokan tekernek rajta. A méltán Európa Nostra-díjas szegedi belváros megérdemli, hogy vigyázzunk rá, és élettel töltsük meg értékes közterületeit. Ehhez nagyon fontos, hogy a közlekedést a lehető leginkább helytakarékos, és környezetkímélő módon bonyolítsuk benne. A lakosokat ösztönözni kellene, hogy a gépjárművek helyett közösségi közlekedéssel és gyalog, vagy kerékpárral közlekedjenek a városmagban. Sajnos még ma is számtalan olyan akadály van, ami a környezetbarát és helytakarékos kerékpározást nehezíti. Ilyenek a behajtást tiltó táblák (pl. Zrínyi utca), az egyirányú utcák (pl. Takaréktár utca), a rendezvények miatti fölöslegesen hosszú lezárások (pl. Széchenyi tér), valamint a kerékpártározók hiánya (pl. Klauzál tér, Kölcsey utca). Föl kívánjuk hívni a városvezetés figyelmét, hogy komoly nagyberuházások nélkül, kisebb forgalomtechnikai beavatkozásokkal, némi táblázással, kerékpártámaszok kihelyezésével is nagyban megkönnyíthető a belvárosi bringás közlekedés. A belváros bringás átjárhatóságával elérhető, hogy gépjárművek helyett többen a kerékpárt válasszák, és így több helyre akadálytalanul eljussanak. Ezáltal nem csak a lakók életszínvonala javulhatna, de az üzletek, vendéglátóhelyek forgalma is növekedhetne” – invitálnak a szervezők.

Az esemény időpontja, helyszíne:
2016. szeptember 25., vasárnap 14-19 óra között, a menet indulása 15 órakor lesz a Dóm téren, visszaérkezés kb. 17 órakor szintén a Dóm térre.

A bővülő programokról az esemény Facebook oldalán szolgálnak naprakész információkkal:

Útvonal:
critical_mass_16-09-15Dóm tér (indulás) 15:00 → Somogyi u. → Dugonics tér → Petőfi Sándor sgt. → Bécsi krt → Szentháromság utca → Szent Ferenc utca → Boldogasszony sgt. → Tisza Lajos krt. (Árvízi emlékmű felé) → Huszár Mátyás rakpart: kerékpáremelés, menet tömörítése a rakpart Novotel felőli végén, a felhajtó előtt → Felső Tisza-Part → Etelka sor → KereszIöltés utca → Csillag tér → Szilléri sgt. → Római krt. → Bertalan híd (kerékpáremelés, menet tömörítése) → Temesvári krt. → Csanádi utca → Vedres utca → Torontál tér → Belvárosi híd (kerékpáremelés, menet tömörítése) → Híd u. → Stefánia → Vörösmarty u. Széchenyi tér (Bíróság felőli oldala) → Széchenyi tér (Kárász u. felőli oldala) → Széchenyi tér (Városháza előtti oldala) → Kossuth L. sgt. → Mars tér → Londoni krt. (menet tömörítése)→ Kálvária sgt. (megfordulás a Veres Ács utcai körforgalomban→ Kálvária sgt. → Dugonics tér → Tisza Lajos krt. → Aradi vértanúk tere → Dóm tér (kerékpáremelés, vége) kb. 17:00, 15,8 km

A rendezvény a rendőrség felvezetésével zajlik, a kereszteződéseket a „Critical Mass Szeged rendező” feliratú, sárga láthatósági mellényt illetve pólót viselő rendezők biztosítják. A részvevők tervezett létszáma körülbelül 1000 fő, de a demonstráció útvonala csupán szakaszosan lesz lezárva, egy-egy ponton hozzávetőlegesen 15-20 perc lehet a várakozási idő. Hosszabb lezárásra a Kálvária sugárúton, a hidakon és a Széchenyi téren lehet számítani. A felvonulás során a tömegközlekedés minél kevésbé szeretnék akadályozni a résztvevők, lehetőség szerint a tömeget megállítva a villamosokat átengedni, és természetesen gondoskodnak a megkülönböztetett jelzést használó járművek azonnali átengedéséről.

Default thumbnail
Előző sztori

Egyelőre nem bizonyított, hogy kifizetődne a bevándorlás

Default thumbnail
Következő sztori

Az Egyesült Államok 110 ezerre emeli a befogadható menekültek létszámkeretét

Legutóbbi hasonló cikkek