Bulvár

Újra a bringásoké lesz a belváros a Critical Mass-en

Újra a bringásoké lesz a belváros a Critical Mass-en

2016. szeptember 15., csütörtök
Újra a bringásoké lesz a belváros a Critical Mass-en
cm_tavasz024kf

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként szeptember 25-én, vasárnap 15 órakor ismét elindul a kritikus tömeg, hogy bevegye Szeged belvárosát.​​

"2006 áprilisa óta minden évben kétszer közös bringázásra hívjuk Szeged város lakosságát, hogy megmutathassuk: a kerékpározás igazi alternatíva városunkban az egészséges, gyors és környezetbarát közlekedésre, valamint hogy fölhívjuk a város figyelmét a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos teendőkre. Az elmúlt egy évtizedben megsokszorozódott a kerekezők száma, napjainkban már a szegediek több, mint 17%-a a bringát választja közlekedési eszközének. A biciklizés a városi utcakép részévé vált, az Oskola utca például – forgalma alapján - akár Szeged 4. körútja lehetne, olyan sokan tekernek rajta. A méltán Európa Nostra-díjas szegedi belváros megérdemli, hogy vigyázzunk rá, és élettel töltsük meg értékes közterületeit. Ehhez nagyon fontos, hogy a közlekedést a lehető leginkább helytakarékos, és környezetkímélő módon bonyolítsuk benne. A lakosokat ösztönözni kellene, hogy a gépjárművek helyett közösségi közlekedéssel és gyalog, vagy kerékpárral közlekedjenek a városmagban. Sajnos még ma is számtalan olyan akadály van, ami a környezetbarát és helytakarékos kerékpározást nehezíti. Ilyenek a behajtást tiltó táblák (pl. Zrínyi utca), az egyirányú utcák (pl. Takaréktár utca), a rendezvények miatti fölöslegesen hosszú lezárások (pl. Széchenyi tér), valamint a kerékpártározók hiánya (pl. Klauzál tér, Kölcsey utca). Föl kívánjuk hívni a városvezetés figyelmét, hogy komoly nagyberuházások nélkül, kisebb forgalomtechnikai beavatkozásokkal, némi táblázással, kerékpártámaszok kihelyezésével is nagyban megkönnyíthető a belvárosi bringás közlekedés. A belváros bringás átjárhatóságával elérhető, hogy gépjárművek helyett többen a kerékpárt válasszák, és így több helyre akadálytalanul eljussanak. Ezáltal nem csak a lakók életszínvonala javulhatna, de az üzletek, vendéglátóhelyek forgalma is növekedhetne" - invitálnak a szervezők.

Az esemény időpontja, helyszíne:

2016. szeptember 25., vasárnap 14-19 óra között, a menet indulása 15 órakor lesz a Dóm téren, visszaérkezés kb. 17 órakor szintén a Dóm térre. A bővülő programokról az esemény

Facebook oldalán

szolgálnak naprakész információkkal:

Útvonal:

critical_mass_16-09-15

Dóm tér (indulás) 15:00 → Somogyi u. → Dugonics tér → Petőfi Sándor sgt. → Bécsi krt → Szentháromság utca → Szent Ferenc utca → Boldogasszony sgt. → Tisza Lajos krt. (Árvízi emlékmű felé) → Huszár Mátyás rakpart: kerékpáremelés, menet tömörítése a rakpart Novotel felőli végén, a felhajtó előtt → Felső Tisza-Part → Etelka sor → KereszIöltés utca → Csillag tér → Szilléri sgt. → Római krt. → Bertalan híd (kerékpáremelés, menet tömörítése) → Temesvári krt. → Csanádi utca → Vedres utca → Torontál tér → Belvárosi híd (kerékpáremelés, menet tömörítése) → Híd u. → Stefánia → Vörösmarty u. Széchenyi tér (Bíróság felőli oldala) → Széchenyi tér (Kárász u. felőli oldala) → Széchenyi tér (Városháza előtti oldala) → Kossuth L. sgt. → Mars tér → Londoni krt. (menet tömörítése)→ Kálvária sgt. (megfordulás a Veres Ács utcai körforgalomban→ Kálvária sgt. → Dugonics tér → Tisza Lajos krt. → Aradi vértanúk tere → Dóm tér (kerékpáremelés, vége) kb. 17:00, 15,8 km A rendezvény a rendőrség felvezetésével zajlik, a kereszteződéseket a „Critical Mass Szeged rendező” feliratú, sárga láthatósági mellényt illetve pólót viselő rendezők biztosítják. A részvevők tervezett létszáma körülbelül 1000 fő, de a demonstráció útvonala csupán szakaszosan lesz lezárva, egy-egy ponton hozzávetőlegesen 15-20 perc lehet a várakozási idő. Hosszabb lezárásra a Kálvária sugárúton, a hidakon és a Széchenyi téren lehet számítani. A felvonulás során a tömegközlekedés minél kevésbé szeretnék akadályozni a résztvevők, lehetőség szerint a tömeget megállítva a villamosokat átengedni, és természetesen gondoskodnak a megkülönböztetett jelzést használó járművek azonnali átengedéséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.