Közélet

Trócsányi László: az identitás napjainkban védekező reakció a globalitásra

Trócsányi László: az identitás napjainkban védekező reakció a globalitásra

2016. szeptember 15., csütörtök
Trócsányi László: az identitás napjainkban védekező reakció a globalitásra

A 21. század egyik legnagyobb kérdése az identitás, amely napjainkban egyfajta válasz, védekező reakció a globalitás problémáira - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter, egyetemi tanár, volt alkotmánybíró, a Velencei Bizottság korábbi póttagja az alkotmányozás dilemmáiról szóló kötete angol nyelvű kiadásának bemutatóján csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

A miniszter megjegyezte: az aktuálpolitikát figyelmen kívül hagyva is megállapítható, hogy egy állam identitásának része a lakossága, annak összetétele. Minden alkotmány születését meghatározza egy személy és a korszak, amelyben létrejön. Így történt ez Magyarországon is, ahol ez a személy a politikai hatalmat megtestesítő miniszterelnök, a kor pedig a globalitás kora, amelyet meghatároz az EU és a tagállamok viszonya - mondta. Hivatalosan semmi nem mozdul és mégis minden változik - vélekedett

Trócsányi László

, aki szerint ma a korábbitól jelentősen eltérő jelentést kapnak olyan alapvető fogalmak, mint szuverenitás, demokrácia, hatalommegosztás. A szakember kifejtette: a szuverenitást belső és külső erők gyengítik. Ilyen belső erő a regionalizmus, a föderalizmus, az elszakadás problémája, amelyre példa Skócia vagy Katalónia. A szuverenitást gyengítő külső erők közé tartoznak a nemzetek feletti szervezetek, például az oligarchikus szakértői hatalom, amely esetenként kötelező erővel akarja megmondani, mi helyes és mi helytelen. De ilyen erő lehet külső eladósodottság esetén a hitelező, aki a szuverenitást érintő feltételeket is diktálhat. Hozzátette, a demokráciával kapcsolatban megfigyelhető, hogy zavarossá vált a néphez való viszony, bizonyos csoportok félnek a néptől. A hatalommegosztás terén pedig világszerte a bírói hatalom felértékelődése érzékelhető, az igazságszolgáltatás helyenként már ellenőrzi a politikai hatalmat, politikusok, miniszterek kerülnek börtönbe. A régi fogalmak a mai valóságban esetenként egészen mást jelentést kapnak - mutatott rá Trócsányi László. A miniszter szerint a magyar alaptörvény körüli viták elcsendesedtek, ám a problémák megmaradtak. Ezek kulturált megvitatásához kíván hozzájárulni a kötet - jelezte.

Paczolay Péter

alkotmányjogász, Magyarország római nagykövete, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, a Velencei Bizottság korábbi tagja, majd tiszteletbeli elnöke előadásában beszélt arról, hogy a viszonylag gyorsan és szűk részvétellel megalkotott alaptörvény létrejöttének szegényesek a dokumentumai, ezt is pótolhatja Trócsányi László műve. A kötet egy elméleti és egy fontos dokumentumokat tartalmazó részből áll. Az utóbbiban olvasható a többi között az Európa Tanács szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak a magyar alkotmányozással, a negyedik alaptörvény-módosítással kapcsolatos véleménye. Az elméleti fejtegetések egy uniós tagállam alkotmányos kultúrája, identitása, valamint a nemzetközi - uniós - kötelezettségei közötti feszültségeket, dilemmákat járják körül. A kötet bemutatja az alaptörvény születését, szerkezetét, módosításait és a nemzetközi szervezetek, köztük a Velencei Bizottság reakcióit, kritikáit - ismertette a szakember. Paczolay Péter felhívta a figyelmet azokra az új jelenségekre, amelyek például a Velencei Bizottsággal kapcsolatban figyelhetők meg. Egyrészt, hogy a testület már nemcsak az új, kelet-európai, hanem a nagy múltú nyugati demokráciákat is vizsgálja, például a belga és a finn alkotmányt, a norvég választási rendszert vagy az olasz médiaviszonyokat. Másrészt szerinte aggasztó, hogy a Velencei Bizottság dokumentumai az EU egyes politikai döntéshozóinak kezében eszközzé válnak. Úgy kezelik azokat, mintha egy független bíróság megkérdőjelezhetetlen döntései lennének, holott inkább tanácsadó vélemények, esetenként szubjektív értékpreferenciákkal. A szakember szerint egy bizonytalan útkeresés is megfigyelhető az unióban: próbálják kialakítani a jogállamiság megerősítésének új kereteit, a nemzeti parlamentek döntéseire alkalmazható, kötelező erejű nemzetközi sztenderdeket, a jogállam mérésének, a rendszerszintű kételyek megfogalmazásának módozatait. Efféle uniós eszközkeresés tapasztalható legutóbb Lengyelországgal kapcsolatban. A minden államra érvényes egységes mérce megalkotásától azonban még elég messze vagyunk - jegyezte meg az Ab korábbi elnöke.

Patyi András

, a NKE rektora a könyvbemutatón a mai magyar alkotmányjogi felfogás lenyomataként méltatta a nehéz időben született művet, amelyben egyes valótlan állítások cáfolata is megtalálható. Trócsányi László Az alkotmányozás dilemmái - Alkotmányos identitás és európai integráció című kötete 2014 tavaszán született meg, magyar kiadása után előbb a francia, most pedig The Dilemmas of Drafting the Hungarian Fundamental Law Constitutional Identity and European Integration címmel az angol változat látott napvilágot, amely kisebb kiegészítésekkel a két évvel ezelőtti magyar kiadást követi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.