/

Szent Ferenc-napi Paprikafesztivált tartanak Alsóvároson

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

paprikafesztival_ferencesek03_gs

Minden a paprikáról szól október 1-én az Alsóvárosi Ferences Kolostorban.

Az ünnep középpontjában a szegedi fűszerpaprika áll: az Alsóvárosi tájházban a népi hagyományoké és a zenés-táncos mulatságé lesz a főszerep. A ferences kolostorban pedig a szerzetesi gyógyító hagyományokat mutatjuk be: a ferences szerzetesek vetették el az első paprikamagokat a kolostor kertjében. A paprikás pálinkával mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították.

A templomtéren idén is lesz paprika- és fűszerpiac. A családok pedig egész nap játszóházakban ügyeskedhetnek, de lesz méhészeti bemutató is. A rendezvény fénypontja a paprikaszentelés lesz: a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol szertartás keretében szentelik meg az idei termést.

A Mátyás-téren kóstolókkal egybekötött paprikás főzőverseny is várja a versenyezni vágyókat. De az érdeklődők megismerhetik a hagyományos ferences gyógyítás, óhaj szerint a paprikapálinka áldásos hatásait is. A kolostor és a tájház közt napközben lovas kocsi szállítja a vendégeket, akiket a Napsugaras Tájházban zenés mulatság és hagyományőrző programok fogadnak.

Az ünnepet követően 18 órától Szentmise veszi kezdetét, a részletes program ITT olvasható.

Előző sztori

Budapesti nyugdíjas a Pompeji-kiállítás negyvenezredik látogatója

Következő sztori

Mindszenti Andrea utazhat Semmeringbe a SZEGEDma.hu nyereményjátékának köszönhetően

Legutóbbi hasonló cikkek