/

Rudolf Schuster: a nemzeti kisebbségek fennmaradása mindkét ország érdeke

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országaink területén élő nemzeti kisebbségek – a Magyarországon élő szlovákok és a Szlovákiában élő magyarok – az országaink történelmi múltjából adódnak, ezért nyelvük, kultúrájuk, iskoláik és intézményeik támogatása, megőrzése, közösségeik fennmaradása kiemelt érdeke mindkét országnak – mondta Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök vasárnap Debrecenben.

A volt szlovák államfőnek Szilvássy Zoltán rektor adta át a Debreceni Egyetem legmagasabb kitüntetését, a Civis honoris causa díszdoktori címet.

Rudolf Schuster beszédében méltatta két néhai magyar elnöktársa, Göncz Árpád és Mádl Ferenc, valamint Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök szerepét a két ország kapcsolatainak elmélyítésében.

Utalt arra, hogy ő maga előbb a kassai vasmű munkatársaként, majd Kassa főpolgármestereként, a kelet-szlovákiai kerület elnökeként kezdeményezett kapcsolatokat és szorosabb együttműködést Miskolccal, ezt a tevékenységét az 1990-es évek elején, a Meciar-kormány kimondott tiltása ellenére is folytatta.

Abban az időszakban megromlott a két ország kapcsolata, de – mint mondta – Göncz Árpádhoz fűződő baráti viszonya eredményeként “sikerült meggyőzni az akkori magyar politikai vezetést, hogy ne vétózza meg, hanem támogassa Szlovákia felvételét a NATO-ba”.

“Így sikerült Magyarország, Csehország és Lengyelország után Szlovákiának is bejutnia a világ legerősebb katonai tömörülésébe” – tette hozzá.

Rudolf Schuster, aki 1999 és 2004 között volt Szlovákia köztársasági elnöke, a két ország közötti jó kapcsolatok alakulásáért köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek is, akivel elmondása szerint akkor “ismerkedtek és barátkoztak össze”, amikor még ellenzékben volt. “Polgáraink közeledése érdekében és a két ország közötti kölcsönösen előnyös együttműködés jobb kihasználásában mindig szót értettünk egymással” – utalt a magyar kormányfőhöz fűződő viszonyára a volt szlovák elnök.

Hozzátette: a szlovákok és a magyarok ezer éve élnek együtt a Kárpát-medencében, ennek szellemében jó lenne, ha “a magyar-szlovák történelmi megbékélésről nemcsak a politikusok, itt-ott a történészek beszélnének, hanem a kultúra, a tudomány, a művészetek művelői, értelmiségiek és öntudatos európai polgárok is, mert ez nemcsak Pozsony és Budapest, hanem Kassa, Miskolc, Debrecen és mindannyiunk ügye és érdeke”.

Rudolf Schuster beszédében kitért arra is, hogy a korábban általuk kezdeményezett határ menti együttműködéseknek van folytatása, azokat támogatja az Európai Unió is.

A volt szlovák államfő szorgalmazta e kapcsolatok fejlesztését, mert “Brüsszelt szabad és szükséges is bírálni, de az adott lehetőségeket hiba nem kihasználni” – fogalmazott.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: csereembere repítette a Nyíregyházát a Szeged-Grosics ellen

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: féltucattal tömte ki a HFC a Dabas-Gyónt

Legutóbbi hasonló cikkek