Kultúra

Római-kori wellness és „pompeji Rómeók” a Határtalan Régészet új számában

Római-kori wellness és „pompeji Rómeók” a Határtalan Régészet új számában

2016. szeptember 15., csütörtök
Római-kori wellness és „pompeji Rómeók” a Határtalan Régészet új számában
HatReg2_1

Ókori graffitik, római wellness, értékes aranyékszerek, pompeji bordélyház: a Határtalan Régészet című magazin második száma Popmeji pusztulását és a fényűző Római Birodalom időszakát mutatja be. A frissen megjelent lapból kiderül például, hogyan vettek részt az istenek a gyógyításban, s milyen szerelmes verseket „graffitiztek” a falakra „Pompeji Rómeói” kétezer évvel ezelőtt.

Megjelent a Határtalan Régészet című régészeti magazin második száma, mely Pompeji pusztulását, a fényűző ókori Római Birodalom korát járja körbe a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítása kapcsán. A friss lapszámból kiderül például, hogy nem csak szórakozásból készültek a Pompejiben fennmaradt graffitik, hanem plakátként, reklámként is szolgáltak: ezeken a falfeliratokon keresztül hirdették a lakosok az eladó árukat, de ezek szolgáltak a gladiátorviadalok egyfajta programfüzeteként is. Egy-egy korabeli híresség is felbukkant a feliratokon („Celadus, a thrák, a lányok bálványa”), de rögtönzött pompeji Rómeók versben is üzentek szerelmüknek a falfirkákon keresztül: „Legyen üdvöz, ki szeret, vesszen, ki képtelen szeretni, vesszen kétszer úgy, ki tiltja a szerelmet.” Egy másik lángoló szívű férfi kedvese hiányát egy fogadó falán panaszolta el: „Vibius Restitutus itt aludt egyedül és Urbana, az ő drágasága után epekedett.” A Határtalan Régészet a római fürdők titkaiba is bevezeti az olvasót: ezek a létesítmények egyfajta wellness központként működtek, hiszen a fürdés mellett sportolhattak, szépítkezhettek, ehettek-ihattak a betérők, valamint gyakran könyvtár, előadó- és kiállítóterem is várta őket. A fürdők fontos közéleti központok voltak tehát, emellett a gyógyításban is részt vettek: a gyógyító istenek templomaiban gyógyvizes fürdőket is találhattak a beteg polgárok. A betegek álmában megjelent a gyógyító isten és utasításokat adott, milyen módon kezelhető a páciens. Reggel a beteg elmesélte álmát az orvosnak, aki ezek alapján kezdte meg a kezelést, s gyakran álomfejtő szolgáltatást is nyújtott. A Határtalan Régészet című magazin hazánk egyetlen régészeti témájú újsága, mely negyedévente kínál érdekes régészeti témákat könnyen érthető módon és modern formában a Móra Ferenc Múzeum kiadásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.