Ötpárti vitát rendezünk a kvótanépszavazásról péntek este

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kvótareferendum - Jóváhagyta a szavazólapok mintáit az NVB

A migrációról és a népszavazásról szóló, a nagyközönség számára is nyilvános vitaesten a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, a DK és a PM képviselteti magát pénteken 18 órai kezdettel.

Menetrend

Az esten öt nagy témakört érintően két-két percben ismertethetik álláspontjukat a résztvevők, majd ötpercnyi kötetlen vitára adunk nekik lehetőséget. A körülbelül 60-75 percesre tervezett, moderátor által irányított első rész lezárultával a közönség is felteheti kérdéseit. Résztvevők: Binszki József (DK), Hüvös László (KDNP), Kovács Tamás (PM), Rózsavölgyi József (Fidesz), Tóth Péter (Jobbik).

Vitára hívtuk a szegedi közgyűlés pártjait a 2016. október 2-i népszavazás előtt. Az esemény pénteken 18 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéház (Szeged, Dugonics tér 13.) nagytermében. Célunk, hogy az érintett politikai szervezetek bemutathassák álláspontjukat a migrációs helyzetről, a bevándorlási válság magyar és az európai kezelésről, Szeged speciális szerepéről, a kötelező betelepítés eshetőségéről és hatásairól, a vasárnapi referendum tétjéről és arról, hogyan látják az október 2-i eredmények tükrében a további politikai forgatókönyveket.

Mint ismeretes, a kormány kezdeményezésére a köztársasági elnök az alábbi kérdésben írt ki népszavazást: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Reményeink szerint a kerekasztal-beszélgetést követően a hallgatóság is tájékozottabban dönthet a voksolást illetően, felelőssebben hozhat döntést. A beszélgetést a SZEGEDma.hu újságírója, Tóth Marcell vezeti, de a részt vevő politikusok az est második felében a közönség kérdéseire is válaszolnak.

Meghívásunkat elfogadta a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció, csütörtökön viszont lemondta a részvételt az Együtt és az MSZP. Ezt sajnálattal ugyan, de tudomásul vettük. Kozma József, az MSZP szegedi elnöke azt írta portálunknak: a népszavazás tárgya szerintük egy szándékosan rosszul feltett kérdés, ezért erről rendezett vitában nem vesznek részt; ehelyett készséggel megvitatnák az emberek igazi problémáit: az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátások helyzetét; továbbá szívesen véleményt cserélnénk a helyi közszolgáltatások és Szeged fejlesztésének közérdekű témáiról. A szegedieknek is azt javasolják, hogy népszavazás helyett hasznos, értelmes dolgokkal töltsék el idejüket.

Az Együtt részéről Nagy Sándor választókerületi elnök az alábbiak közzétételét kérte: “Az Együtt nem vesz részt a népszavazáson, mert hazugnak és félrevezetőnek tartjuk a kérdést, aminek annyi a célja, hogy a szegediek és a magyar emberek ne arról beszéljenek, hogy a fejünk felett a Fidesz ellopja az országot, hogy ismét visszaestünk az országok versenyképességi sorában, hogy az egészségügy vergődik, és hogy az iskoláinkban minél több KLIK van, annál rosszabbak a tanulók eredményei. A 10 milliárdos médiakampány, aminek az árát sok hasznosabb dologra is költhette volna a kormány, illuzórikussá teszi, hogy bármilyen valós véleménycserét lehessen folytatni arról, hogy egyáltalán ki mit tart most a legfontosabb kérdésnek a hazánkban? Ezért nem veszünk részt a vitán, mint ahogy nem veszünk részt a népszavazáson sem. Erős meggyőződésünk, hogy a népszavazás nem lesz érvényes, mert az emberek érzik, hogy a kormány kampánya nem a számukra fontos problémákról szól, ezért akár otthon maradással, akár érvénytelen szavazattal ezt nyilvánvalóvá is fogják tenni.” (Zárólejben jegyezzük meg, érdekes eltérés a központi iránytól, hogy az Együtt országos elnöke, Szigetvári Viktor maga kezdeményezett vitát a pártok között, ami nem jött létre, ahogy ő fogalmazott: “a Fidesz gyávasága és vitaképtelensége miatt”…)

Mivel azonban a SZEGEDma.hu szándéka itt helyben a valódi és tartalmas, többoldalú, több nézőpontú vita kibontakoztatása volt, felkértük a szegedi közgyűlésben frakciót ugyan nem alkotó, de a 2014-es választáson a baloldali koalícióban jelölőszervezetként jelen lévő Párbeszéd Magyarországot, akik örömünkre igent mondtak az invitálásra, így ötpárti vitát rendezhetünk péntek este.

Előző sztori

Schmuck Andor: gyávaság nem szavazni

Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK