Közélet

Orbán: a migráció tönkreteszi Európát

Orbán: a migráció tönkreteszi Európát

2016. szeptember 27., kedd
Orbán: a migráció tönkreteszi Európát
Orbán Viktor

Orbán Viktor nem akar olyasmit elképzelni sem, hogy kötelező kvóták alapján migránsok érkezzenek Magyarországra. A miniszterelnök a reformatus.hu-n olvasható interjúban megerősítette álláspontját, miszerint az ellenőrizetlen beáramlás tönkreteszi Európát és nem segít a bevándorlókon sem, "jobb, ha mindenki a maga fügefája alatt marad".

A Magyarországi Református Egyház honlapjának adott interjúban a kormányfő a migrációról azt mondta, "nem menekültválságot kell megoldanunk, hanem egy történelmi feladatot, hogy mi, európaiak, magyarok, keresztények hogyan viszonyuljunk a népvándorláshoz". Bírálta a világ azon vezető politikusainak álláspontját, amely szerint a jobb életért nem a nyomorban élők szülőföldjén kell tenni, hanem "bárki szabadon odamehet, ahol ez elérhető". "Ha ennek a gondolatnak engedünk, az tönkreteszi Európát, a kultúráját és a gazdasági rendszerét is, és azokon sem segít, akik eljöttek. Az otthonmaradók pedig szintén vesztesek" - tette hozzá.

Orbán Viktor

elképzelhetetlennek nevezte a muszlimok integrációját Európában, mint mondta, "a legtöbb, amiben reménykedhetnénk, a békés egymás mellett élés, ezt azonban párhuzamos társadalomnak nevezzük". Hangsúlyozta, hogy párhuzamos társadalmakkal párhuzamos jogrendszerek járnak együtt, és hagyományos keresztény jogrendű államokban élnek olyan arab családok, amelyek a felszínen betartják ugyan a törvényeket, de a valóságban "rejtetten a származási országuk kultúrája és jogrendszere mentén élnek". Hozzátette: megérti, ha jobban bíznak saját hitükben, és elfogadja, hogy joguk van "tőlünk különböző módon élni, de ahhoz nem kell idejönni". A már Európában élő migránsok kötelező kvóta szerinti szétosztását a miniszterelnök értelmetlennek tartja. Úgy fogalmazott: "ha nem láncoljuk le őket egy nehezen elmozdítható tárgyhoz, akkor hamarosan kereket oldanak, és oda mennek, ahol nagyobb jólétet remélnek". Arra a kérdésre, hogy el tud képzelni egy olyan Magyarországot, ahová, "fejet hajtva" Brüsszel akaratának, megérkeznek a migránsok, azt válaszolta: "nem akarok ilyet elképzelni. Ha ez járna a fejemben, akkor inkább elolvasnám az Egri csillagokat". Az október 2-i kvótareferendumról azt mondta, hogy bár sokan szerették volna, nem lett pártpolitikai kérdés. A magyar társadalomnak van egy józan többsége, amely meg tudja különböztetni a sorskérdéseket, a nemzeti ügyeket és a pártkérdéseket - mondta a református egyház honlapján olvasható interjúban Orbán Viktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.