Műfordítói és országismereti táborok kezdődnek ma Lakiteleken

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy hatvan diák részvételével műfordítói és országismereti táborok, valamint színházi műhely kezdődik ma a Lakitelek Népfőiskolán – közölték a szervezők az MTI-vel.

A belarusz-magyar és magyar-belarusz, a kazah-magyar országismereti, valamint a mongol-magyar, az orosz-magyar és magyar-orosz műfordítói táborok keretében az adott ország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és külföldi egyetemek magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket.

A szeptember 4. és 11. között zajló táborok résztvevői előadásokat hallhatnak az adott ország irodalmáról és kultúrájáról, továbbá szemináriumi foglalkozások keretében neves szakemberek irányításával ismerkedhetnek meg a műfordítás mesterségével és szakmai fogásaival, valamint nyelvgyakorlatokon vehetnek részt.

A 2012 óta megszervezett orosz-magyar műfordítói táborokban folyó műhelymunka eredményeként évről-évre válogatás jelenik meg a programban résztvevő diákok színvonalas műfordításaiból. 2013-ban jelent meg a Visszatérés a Szojuzba, 2014-ben pedig az Idegen partokon címet viselő kötet.

A gyakorlott színházi rendezők és dramaturgok közreműködésével intenzív, drámapedagógiai módszeren alapuló Csehov orosz-magyar és magyar-orosz színházi műhelyt harmadik alkalommal szervezik meg. A drámatábor résztvevői egy egyfelvonásos darab betanulásán keresztül is fejleszthetik nyelvtudásukat. A képzések térítésmentesek, a nyertes pályázók számára a szervezők – a Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány, valamint a Tolsztoj Társaság – a tábor teljes idejére szállást és étkezést biztosítanak.

Előző sztori

A hűvös, esős napok ellenére is melegebb volt az átlagosnál az idei nyár

Következő sztori

Térségi kamarai szervezet alakult Mórahalmon