Bulvár

Mórahalmi lakoma: Hazai füstölt ínyencségek hétvégéje

Mórahalmi lakoma: Hazai füstölt ínyencségek hétvégéje

2016. szeptember 1., csütörtök
Mórahalmi lakoma: Hazai füstölt ínyencségek hétvégéje

Ha füstölt áruról beszélünk, mindenkinek a nagy, kolbászoktól és szalámiktól roskadozó asztalok jutnak az eszébe, amelyek sokszor még a kerítést is díszítik… Nos, nem állunk messze az igazságtól. Dlusztus Imre újságíró, gasztro-szakértő, a mórahalmi makett múzeum tulajdonos-vezetője most szombat-vasárnap magyaros lakomát rendez ingyenesen a Mini Hungary Park látogatóinak. „Ilyen még nem volt…” – lehetne puffogtatni, de egyébként tényleg! Nézzük a részleteket.

A házigazda meghívta kedves ismerősét, Balatoni Józsefet, akinek neve fogalom a húsgyártás és gasztronómia területén. A vendég olyat tud, amit kevesen. József szalámi mester. Negyvenkét évig erősítette a Pick szalámigyár szakmai hírnevét. Okleveles vegyészmérnök, élelmiszeripari mérnök és közgazdász. Napjainkban saját cégében dolgozik, munkatársaival száznegyven fajta füstölt terméket gyártanak a piacra. Amiből, és amilyen alapanyagokból dolgoznak, két csoportba sorolhatók. Szokásos – marha és sertés. Izgalmas és nem mindennapi – hal, nyúl, szamár. Igen, Balatoni Úr dél-afrikai tüdős harcsafiléből és faggyúból is készít szalámit! Könnyen emészthető, vitaminokban gazdag, koleszterin-szegény termék. Evett már ilyet? A történelmi Magyarország költői szépségű makett-műemlékei között (pl. Országház, egri vár, ópusztaszeri Árpád-emlékmű, Festetics kastély, temesvári barokk palota, munkácsi vár, stb.) a magyar kultúra szerves egységeként, a gasztronómia jegyében, most szombaton és vasárnap (szeptember 3-4.) Balatoni József Úr füstölt termékei közül huszonöt félét lehet végigkóstolgatni. Sőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy lakomázni lehet majd a bőség asztaláról. A szalámi mesterrel személyesen vasárnap délelőtt (szeptember 4.) 10.00 és 12.00 óra között lehet találkozni és kérdezni tőle. Szó lesz a természetes alapanyagokról, a házias készítésről és a bio élelmiszerekről. Cél, hogy étvágyat hozzon a beszélgetés, és fokozódjon az ízlelőbimbók aktivitása… Minden vendég az ingyenes lakoma mellé az ételkülönlegességekhez borkóstolót is kap selymes fehér, kellemes és hétvégi hangulatot biztosító rosé, valamint férfiasan karakteres vörösborokból. Ez lesz most szombat és vasárnap a Mini Hungary-ben, Mórahalmon. A régi nevéhez hűen, Alsó-Tanyaközpontban tehát mindenkit várnak a hazai füstölt ínyencségek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.