Migráció, kvóta, népszavazás – vitaest a szegedi közgyűlési pártok részvételével

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

migransok_0913_06_gs

Szeptember 30. a vita napja. A SZEGEDma.hu meghívta a szegedi közgyűlés pártjait – három jobb- és három baloldali szervezet képviselőjét várjuk a Millenniumi Kávéházba, hogy bemutassa saját és pártja álláspontját a migrációs helyzetről, a népszavazásról. Miként látják a szegedi politikusok a bevándorlást a referendum előtt két nappal? Erre hamarosan választ kapunk.

Az utóbbi másfél év tagadhatatlanul a II. világháború óta nem látott mértékű Európába irányuló népességmozgásról szólt, amelynek egyik útvonala Magyarországon és Szegeden keresztül vezetett. Az Afrikából és Ázsiából kiinduló – nagyobb részt – illegális migráció hatalmas kihívás elé állította nemcsak az állami hatóságokat és a különböző segélyszervezeteket, hanem egyes országok lakosságát is. Eltérő interpretációk láttak napvilágot az emberek, a pártok részéről, az okokról, a folyamatról, a következményekről másképp vélekedtek, s vélekednek ma is.

Szeged és Csongrád megye területén alig néhány hónap alatt mintegy 190 ezer fő lépte át a zöldhatárt Szerbia felől, miközben a világ élőben követte a röszkei eseményeket. 2015. szeptember 16. óta kevesebben jönnek Magyarországon keresztül, de más útvonalakon továbbra is jelentős számban érkeznek.

A helyzet megoldásával kapcsolatban több ötlet felmerült, komoly viták folynak ma is arról, hogy milyen választ kell adni az Európai Unió tagállamainak a migrációra. A határvédelem erősítése, a menekültek uniós kvóta szerinti elosztása is napirendre került.

A kormány kezdeményezésére a köztársasági elnök október másodikára írt ki népszavazást az alábbi kérdésben: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A referendum előtt két nappal meghívtuk a szegedi közgyűlés pártjainak (MSZP, DK, Együtt, Fidesz, KDNP, Jobbik) képviselőit, hogy egy vitaest keretében bemutathassák, miként látták az elmúlt másfél év migrációs folyamatait, s ebben az Európai Unió, Magyarország és Szeged szerepét, milyen álláspontot foglalnak el a népszavazással kapcsolatban. Reményeink szerint a hallgatóság is tájékozottabban vehet részt a voksoláson, hozhat felelős döntést. A beszélgetést a SZEGEDma.hu újságírója vezeti, de a meghívottak a közönség kérdéseire is válaszolnak.

A rendezvény sajtónyilvános, látogatása ingyenes.

Kezdés: 18:00
Helyszín: Millenniumi Kávéház, Szeged Dugonics tér 13.

Facebook esemény

Előző sztori

Az olasz kormány javaslatot dolgozott ki egy európai védelmi erő létrehozására

Következő sztori

A földről vigyázzák az ég biztonságát