Méhek lakhelye lett a Vitéz utcai fa

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

darazsak_megallo001kfTökéletes menedékhelyre találtak a méhek a Petőfi Sándor sugárút és a Vitéz utca sarkán található villamosmegálló megkopasztott fájában. Az ágaitól megfosztott fa elég magas ahhoz, hogy a méheket ne zavarhassák meg az arra járó egyetemisták, fordított esetben viszont elég sok gondja adódik velük a fiataloknak.

Keresztesi Gréta arról írt szerkesztőségünknek, minap a Vitéz utcai megállóban várakozva méhecske repült a tenyerébe. Akkor vette észre, hogy az ágaitól megfosztott fa tetejéről rajzanak a méhek. Bár az alapvetően szelíd potrohosok sok bosszúságot okozhatnak, csípésükre érzékenyeknél pedig kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, olvasónk nem szeretné, ha irtásra kerülne sor. Inkább egy kevésbé forgalmas helyen látná őket viszont.

Szepesi Ferenc szegedi méhész úgy tudja, a fa azelőtt is méhek otthona volt, hogy levágták volna az ágait. Már körülményes lenne átköltöztetni őket, így sajnos csak három alternatíva jöhet szóba: a méhek továbbállnak, vagy kiirtják őket – ezt Szepesi egyébként nem szívesen lépné meg -, esetleg megvárják a téli időszakot, amikor felhalmozott élelem hiányában elpusztulnak. Az arra járóknak azt tanácsolta, ne féljenek az egyébként nem agresszív méhektől.

darazsak_megallo003kf

Mi a teendő méhcsípés esetén? Nagyon fontos, hogy a csípés után azonnal távolítsuk el a méh fullánkját, ez ugyanis még a csípés után akár egy percig is pumpálhatja a mérget az áldozat szervezetébe. A duzzadt felületre hideg borogatást kell tenni, a fogkrémes és szódabikarbónás házi praktikát viszont nem érdemes alkalmazni. Nem érünk el vele enyhítő hatást. Méhcsípés után néhány órával még érezni a fájdalmat, ez teljesen normális, az arra érzékenyeknél akár egy hétig is elhúzódhat a gyógyulás.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Kecskefesztivál, osztályharc és az újpesti öregfiúk szombaton Bordányban