Márton Anitát és a Biacsi ikreket köszöntötte a SZVSE + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biacsi_ikrek_es_marton_anita011kf

Csütörtök este ünnepelve köszöntötte a riói olimpián bronzérmes Márton Anitát, valamint a paralimpián egy 2. és egy 5. helyet elérő Biacsi ikreket a Szegedi Vasutas SE.

A 90C Kisvendéglőben tartott rendezvényen Szokol Lajos, az egyesület elnöke felhívta a figyelmet, a jelenlévő versenyzők és edzőik mostoha, közel sem ideális körülmények között készülve értek el kimagasló eredményt, ami az akaraterejük és hozzáállásuk gyümölcse. Kitért rá, a három sportoló az atlétika fővárosává tette a játékok idejére Szegedet, illetve annak központjává a SZVSE-pályát. Kifejtette, sajnálatos, hogy ilyen eredmények mellett sincs műanyagborítású atlétikai pálya a városban, hozzátéve, egy ilyen irányú fejlesztésre éppen most, a következő olimpiai ciklus kezdetén lenne leginkább alkalmas az idő. A megfelelő edzéskörülmények ugyanis pozitív hatással lennének a sportolók tokiói teljesítményére is.

Véleményében osztozott Mihálffy Béla fideszes önkormányzati képviselő is, aki Szeged város nevében gratulált a három atlétának. “Büszkévé és boldoggá tettetek bennünket! Ott szurkoltunk nektek a televízió előtt hajnalok hajnalán, és az a felszabadult érzés, amikor ezek az eredmények megszülettek, kimondhatatlan élményt jelentett” – méltatta az ünnepelteket a városatya. Egy személyes példán keresztül rávilágított arra is, mit jelent a magyar emberek számára minden ilyen siker, hiszen mozgássérült lányát a paralimpián negyedik helyet elérő Major Endre teljesítménye inspirálta abban, hogy aktívan elkezdjen asztaliteniszezni. Az önkormányzatot Mihálffy mellett két másik képviselőtársa, Kosik Dénes és Rózsavölgyi József képviselte az eseményen.

Antal Andor, a Biacsi ikrek edzője úgy fogalmazott, tanítványai tudásuk legjavát nyújtották Rióban, ahol mindannyian nagyon jól érezték magukat. Az ezüstérmes Ilona elmondta, jól sikerült felkészüléssel a háta mögött utazott ki a versenyre, érezte magában, hogy képes lehet jobb eredményt elérni, mint a 2012-ben Londonban megszerzett bronzérme. Ehhez végül jó alapot jelentett, hogy remek időjárás fogadta őket jelentősebb hőség és eső nélkül, ugyanakkor a mezőny a korábbinál is erősebbnek bizonyult, amiből igen komoly küzdelem alakult ki. Biacsi Ilona végül 4:27.88-as idejével idei legjobbját futotta 1500 méteren, és a lengyel Barbara Niewiedzial mögött másodikként ért célba. Testvére, Bernadett 4:43.10-as időeredménnyel az ötödik lett. “A jó felkészülés után az érmekért mentünk, de nekem sajnos nem sikerült. Talán majd négy év múlva összejön, mindenesetre már annak is örülök, hogy kint lehettem, hiszen ez már önmagában is szép eredmény” – árulta el Biacsi Bernadett.

biacsi_ikrek_es_marton_anita002kf

Az Év európai női atlétája címre jelölt Márton Anita 1968 után az első magyar női atléta, aki érmes helyen végzett az olimpián. A Békéscsabai Atlétikai Club színeiben versenyző, de a SZVSE-pályán tréningező súlylökő szerint remek körülmények fogadták Rióban, a döntő pedig igazán izgalmas, szoros versenyt hozott. “Az idegek csatája volt, minden dobogós nagyon odatette magát pszichésen. A 4. és a 6. helyezett versenyző is jobb eredményekkel érkezett az olimpiára nálam, de utólag többek mondták nekem, hogy a magabiztosságommal vertem meg őket. Az pedig lassan a védjegyemmé válik, hogy mindig az utolsó próbálkozásra lököm a legnagyobbat. Ezúttal is azzal sikerült fellépnem a harmadik helyre” – emlékezett vissza a szegedi nehézatléta.

Márton Anita mestere, Eperjesi László felidézte, fontos lépés volt a felkészülésben, hogy a SZVSE-pályán sikerült megépíteniük a dobópályát, így a tavalyi évet már úgy kezdhették meg, hogy volt egy biztos helyük. Az Etelka sori Városi Stadion ezt már nem tudta számukra megadni az uszodaépítés okozta állandó bizonytalanság miatt. “Az állandóság alapvető dolog a sportban, hiszen bármilyen kis megingás, negatív tényező a felkészülés során kihat az elvárható eredményre is” – mutatott rá az edző, aki ugyancsak nagy segítségnek nevezte a SZVSE-stadion tornacsarnokának használatát, ahol a fűtés kiépítése révén idén télen már melegben is tudnak majd edzeni. Eperjesi László végül kifejtette, a 2020-as tokiói játékokon szeretnék még tovább fejlődni és egy valódi csúcsot létrehozni, amihez véleménye szerint meg is van a lehetőség tanítványában.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Bevándorlás és biztonságpolitika: a Migrációkutató Intézet tagjai tartottak előadást + FOTÓK