Írjon nekünk

Egyház

Jó ügyek szolgálatában a Szent Gellért Fesztivál – Hétfőn a koraszülöttekért muzsikálnak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

maga_zoltan_koncert040mj

Szombaton Mága Zoltán hegedűművész a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekeiért muzsikált, hétfőn pedig a Korábban Érkeztem Alapítvány javára tartanak koncertet a fogadalmi templomban.

Két jótékonysági kezdeményezést is felkarolt a szeptember 24-én kezdődött IX. Szent Gellért Fesztivál, amellyel az egyházmegye első, vértanú püspöke előtt tisztelegnek. A nyitónapon – ahogy kapcsolódó galériánkban is láthatják – a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál részeként Mága Zoltán hegedűművész estjére invitálták az érdeklődőket a fogadalmi templomba, amelynek bevételét az egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által gondozott gyermekekre, fiatalokra fordítják. A hegedű virtuóz számára fontos az adakozás, művészete összeforrt karitatív tevékenységével. Úgy érzi, e nélkül nem lenne teljes az élete, ezért az elmúlt évtizedben számtalan egyéni jótékonysági akciót tartott. A Kárpát-medencét átölelő, az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke pedig Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezendő fesztiválon Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt felcsendülnek zenei kincseink, erősítve a magyar kulturális közösségi tudatot. Mága Zoltán konkrét segítséget is szeretne nyújtani a hangversenyeknek otthont adó településeknek, a szegedi dómban az egyházmegye gyermekvédelmi szervezete javára muzsikált.

szent_gellert_fesztival_vasarnap51_gs

Vasárnap az SZTE Zeneművészeti Kar művészei léptek fel a dómban, 26-án pedig – a hagyományoknak megfelelően – a zene és a tudomány kapcsolatáról a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében Párducz Árpád és Janka Zoltán tart előadást, este fél nyolctól pedig a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány jótékonysági estjét rendezik meg. Ahogy az alapítvány kuratóriumi tagja, Lázárné Megyeri Zita a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján elmondta, harmadik éve kapnak lehetőséget az egyházmegyétől, hogy jótékonysági koncertjüket a Szent Gellért Fesztivál keretében rendezzék meg, amit megtisztelőnek nevezett, hiszen ez jelzi, hogy civil munkájukat az egyházmegye komolynak értékeli, s felkarolta azt a kezdeményezésüket, amellyel a régió koraszülött gyermekeit és családjukat segítik. A szervezet alapítójától, Rádi Katalin arról beszélt, hogy számukra egyfajta évzárást és kezdetet is jelent a Szent Gellért Fesztivál keretében rendezett hangverseny, amelynek a bevételéből tavaly a szülészeti klinikán egy négyágyas, háromszobás anyaszállást alakítottak ki. Az idei bevételből a gyulai és a kecskeméti kórházban szeretnének anyaszobákat kialakítani, illetve felújítani, továbbá speciális műszerek vásárlását is tervezik. „Hazánkban minden tizedik gyermek koraszülött. Ezek a babák igazi hősök! Nagy a világ, de ezek a babák bele fognak nőni ebbe a világba, ezt segítjük munkánkkal” – fogalmazott Rádi Katalin.

Hétfőn este 19.30-tól tehát a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel a dómban Gyüdi Sándor vezényletével, az esten közreműködik a világhírű szoprán, Rost Andrea és hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb zenés-színésze Dolhai Attila.

A Szent Gellért Fesztivál programsorozata október elsején ér véget. A további részletes program ide kattintva böngészhető.

Tekintse meg a szombati koncerten készült galériánkat:

Az SZTE-ZMK művészeinek fellépéséről készült fotóink itt láthatók:

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál